Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Är självmedveten generell artificiell intelligens, AI, något gott eller något ont? Det finns enorma möjligheter med allt mer avancerad AI, kanske kan vi lösa åldrandets gåta. Men det finns också faror. Vad händer om den skriver om sin egen kod när människan står i vägen?
Detta är åttonde delen av totalt åtta från forskning.se på temat artificiell intelligens.

Här följer fler filmer och några artiklar som forskning.se tagit fram på temat AI och superintelligens.

Superintelligens

Det kanske tar 50 år, men det kommer att uppstå artificiell superintelligens någon gång. Det finns ingen anledning att tro något annat. I filmen intervjuas Sverker Jansson, fil.dr. och forskningsledare på RISE Computer Systems.

De mänskliga superhjärnorna

Filosofen och transhumanisten Nick Boström, är en av ett dussin personer världen över som arbetar på heltid med att försöka rädda mänskligheten – undan skenande artificiell intelligens och andra domedagsscenarier. I artikeln: De mänskliga superhjärnorna får vi möta Nick Boströms forskarassistent Kyle Scott.

När tar AI över?

Vad händer när maskiner med artificiell intelligens lär sig fatta egna beslut? Innebär det slutet för mänskligheten? Johan Hagelbäck, lektor i datavetenskap vid Linnéuniversitetet och Fredrik Heintz, docent vid Linköpings universitet, intervjuas i artikeln: När tar AI över?

Transhumanisterna vill skapa människor utan brister

Tänk om vi kunde få bättre minne, ökad intellektuell förmåga och slapp åldras. Transhumanismen vill förbättra människan med teknikens hjälp. En känd förespråkare för transhumanismen är Anders Sandberg, forskare i datavetenskap och neurovetenskap vid Oxfords universitet. I artikeln: Transhumanisterna vill skapa människor utan brister kan du läsa om hans tankar kring superintelligens.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera