Tema

AI – Så funkar självständiga system

Hur kan artificiell intelligens köra bil? I ett självkörande system där fordonen kommunicerar med varandra, skulle dagens trafikköer vara ett minne blott. Men det finns stora utmaningar kring träning av automatiserade system i en verklig miljö. Vill vi ha system i trafiken som inte är färdigtränade?
Detta är fjärde delen av totalt åtta från forskning.se på temat artificiell intelligens

Fler fordon

Trafiken ökar även om antalet bilar minskar. Dessutom: svårt att ha både vanliga och självkörande system på samma gator. Se intervjun med Anna Pernestål Brenden, tekn. dr, KTH.

Framtidens trafik

Om självkörande bilar och framtidens trafiksystem. En film med Anna Pernestål Brenden, tekn. dr, KTH.

Autonoma robotar

Är en åkgräsklippare autonom eller krävs det fri vilja för att kalla sig autonom? Det är viktigt att definiera autonomi när vi ska försöka ringa in frågor om ansvar hos AI. Film med Linda Johansson, fil. dr. Försvarshögskolan.

Självkörande bilar 2030

Drömmen om självkörande fordon, och ger oss några milstolpar på vägen dit. Redan idag rullar självkörande bilar på vägarna, men när kommer de att förändra trafiken på allvar? Filmad intervju med Anna Pernestål Brenden, tekn. dr, KTH.

Vi finns där du är @forskningsnyhet

AI – Så funkar självständiga system

 lästid ~ 1 min