Stora fiskar som haj, rockor och stör löper stor risk att bli utrotade, visar en studie om livskraften i bestånden av mer än 1000 fiskarter i Europas havsområden.

Ett annat oroande problem är det utbredda överfisket av bestånden i Medelhavet. Bakom studien, som letts från University of Aberdeen, står ett internationellt forskarlag där Sverige representeras av SLU. Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Nature Ecology & Evolution.

Havsfiske har en mycket lång historia i Europa, och EU har en långsiktig strategi, Blå tillväxt, som ska stödja hållbar tillväxt i havs- och sjöfartssektorerna. Haven och oceanerna ses som viktiga drivkrafter för den europeiska ekonomin och tillväxtpotentialen bedöms vara stor. Den ökande exploateringen av haven, i kombination med klimatförändringar, är samtidigt ett hot mot mångfalden av fiskarter och mot livsmedelssäkerheten.

Längre än 1,5 meter
Ett internationellt forskarlag bestående av 44 forskare har nu undersökt bevarandestatusen för 1020 havslevande europeiska fiskarter och identifierar faktorer som har betydelse för utrotningsrisken. Stora fiskarter, som kan bli längre än 1,5 m, visade sig vara mest utsatta. Hälften av dessa hotas av utrotning, och det handlar då främst om hajar, rockor och störar.

Analysen bygger på den senaste rödlistan för Europas havsområden (Nordostatlanten inklusive Östersjön, samt Medelhavet), som har tagits fram av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) med stöd av experter från bl.a. SLU. När forskarna jämförde rödlistan med de råd om hållbart fiske som tas fram av olika statliga fiskerimyndigheter fann de en stor samstämmighet. För ingen av de arter som beskrivs som hotade i rödlistan, betraktas fisket som uthålligt av myndigheterna.

Forskarna fann också en anmärkningsvärd geografisk avvikelse när det gäller beståndens status: i norra Europa var de flesta bestånden inte överfiskade, medan nästan alla bestånd i Medelhavet var överfiskade.

Dyrt med övervakning
I ett pressmeddelande från University of Aberdeen säger Dr Paul Fernandes, som har lett studien, att skillnaderna hänger samman med hur fiskeförvaltningen och fiskeflottorna ser ut i de två områdena:

”I nordöstra Atlanten finns ett komplicerat och dyrt system för fiskeövervakning och kontroll, med fiskekvoter och andra bestämmelser som ska hålla fiskbestånden sunda. I Medelhavet skulle ett sådant system bli ännu dyrare, eftersom det finns många fler fiskare utspridda i många små fiskehamnar. Därför finns det i stort sett inga kvoter i Medelhavet, endast vissa skyddade områden och vissa begränsningar av fisketider. Medelhavsområdet har också större bekymmer när det gäller ekonomi och livsmedelssäkerhet.”

– Brugd och pigghaj är exempel på arter som är starkt hotade på Europanivå, och bedöms vara akut hotade i den svenska rödlistan från 2015, säger den svenska representanten i forskarlaget, Ann-Britt Florin från SLU. Lax och piggvar är arter som bedöms vara sårbara på europeisk nivå, medan de svenska bestånden bedöms vara livskraftiga.

Kontakt: 
Ann-Britt Florin, forskare, Institutionen för akvatiska resurser; Kustlaboratoriet, Öregrund, Sveriges lantbruksuniversitet,ann-britt.florin@slu.se

Artikel:
Paul G. Fernandes, Gina M. Ralph, Kent E. Carpenter m.fl. Coherent assessments of Europe’s marine fishes show regional divergence and megafauna loss. Nature, ecology & evolution 1, 0170 (2017).

 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera