Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 oktober 2014

Sömnstörningar ökar risken för Alzheimers sjukdom

Män med sömnstörningar löper en ökad risk att drabbas av Alzheimers sjukdom jämfört med dem som sover gott. Resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Alzheimer’s & Dementia.

I den nya studien har forskarna följt över 1000 män från Uppsala mellan åren 1970 och 2010. När studien började var männen 50 år gamla. Studiens resultat visar att de som uppgav sömnstörningar hade en högre risk att drabbas av Alzheimers sjukdom och att risken ökade särskilt om sömnstörningen förekom sent i livet. Dessa data tyder på att regelbundna goda sömnvanor kan vara betydelsefulla för att främja hjärnhälsan hos män.

– Vi visar att män som angav att de hade en sömnstörning löpte 50 procent högre risk att utveckla Alzheimers sjukdom jämfört med dem utan sömnstörningar. Ju senare sömnstörningarna dykte upp desto högre blev risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Dessa fynd tyder på att behandlingsstrategier som inriktas på att försöka förbättra sömnen och dess kvalitet sent i livet kan bidra till att minska risken för att senare utveckla Alzheimers sjukdom, säger sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet som har lett studien.

– Det är viktigt att poängtera att det finns flera livsstilsfaktorer, såsom fysisk träning, som kan påverka hjärnans hälsa. Det är viktigt att ha i åtanke att man kan påverka flera av dessa livsstilsfaktorer – däribland ens sömnvanor – för att hjärnan inte ska åldras i förtid eller drabbas av sjukdom då man blir äldre, säger Christian Benedict.

I en studie som publicerades tidigare i år i den vetenskapliga tidsskriften Sleep visade Christian Benedict och hans forskarkollegor från Uppsala universitet att då unga, tidigare friska män utsätts för en enda natts sömnbrist, ökar blodnivåerna av två molekyler som tidigare har visats stiga i blodet efter hjärnskada.

Den utförda forskningen och forskarna stöds huvudsakligen av svenska Hjärnfonden och Novo Nordisk Fonden.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera