Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 oktober 2012

Astrocyter ny måltavla för behandling av Alzheimers sjukdom

Ungefär 45 procent av alla personer över 85 år drabbas av Alzheimers sjukdom. Forskare vid Sahlgrenska akademin har tillsammans med kollegor vid Washington University i USA identifierat en särskild sorts celler som kan bli måltavla för nya behandlingar.

Astrocyter är en typ av celler som bland annat reglerar kopplingarna mellan hjärnans nervceller, blodförsörjningen till hjärnvävnaden samt hjärnans förmåga att läka efter hjärnskada eller stroke.

Tidigare studier har visat att hos patienter som lider av Alzheimers sjukdom blir hjärnans astrocyter hyperaktiva runtomkring  de amyloida plack i hjärnan som förknippas med sjukdomen. Denna hyperaktivitet har hittills ansetts bidra till sjukdomens utveckling.

Professor Milos Pekny vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och professor Jin-Moo Lee vid Washington University i Saint Louis, USA presenterar nu en banbrytande studie där man på ett genetiskt sätt minskat astrocyternas hyperaktivitet i möss.

– Studien visar att när astrocyternas hyperaktivitet minskade så utvecklades sjukdomen fortare, och det bildades mer av amyloida plack. Astrocyternas hyperaktivitet bromsar alltså sjukdomsförloppet, säger Milos Pekny.

– Vi ser att astrocyternas hyperaktivitet i Alzheimers sjukdoms hjärnor är tät kopplat till aktivering av mikroglia, hjärnans egna immunceller. Detta innebär att dessa två celltyper samarbetar i sina svar på olika sjukdoms tillstånd, säger Prof. Jin-Moo Lee.

– Vi är verkligen entusiastiska över dessa resultat. I nästa steg ska vi på en molekylär nivå försöka förstå mekanismen bakom astrocyternas positiva roll vid Alzheimers sjukdom, vilket på sikt bör kunna hjälpa oss att utforma nya behandlingsstrategier, säger Milos Pekny.

KONTAKT
Professor Milos Pekny, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet 031-7863269 milos.pekny@neuro.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera