Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 juli 2010

Sändare på kungsörnar visar effekter av vindkraft

Hur påverkas kungsörnar av en storskalig etablering av vindkraftverk? Det vill forskare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) ta reda på. Just nu sätts satellitsändare på ett antal kungsörnsungar i norra Sverige. Syftet är att se hur planerade vindkraftverk påverkar kungsörnarna.

Forskarna besöker fem kungsörnsrevir i Västerbotten och Västernorrlands län. Där kommer en erfaren ringmärkare att klättra upp till boet och hämta ner kungsörnsungarna.

— Vi kommer både att ringmärka ungen och sätta satellitsändare på den. Det är ganska vanligt att ringmärka kungsörnsungar, men att plocka ner dem från boet och sätta satellitsändare på dem är nytt, säger projektledare Tim Hipkiss vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö.

Fåglarna är ett par månader gamla och har inte lämnat boet ännu. De är dock tillräckligt stora för att forskarna ska kunna sätta den ryggsäcksliknande satellitsändaren på dem. Själva märkningsproceduren, det vill säga att hämta ungen, märka den och sedan klättra upp med den till boet igen tar ungefär en halvtimme.

— Vi passar på när föräldrarna inte är i närheten. Det kan vara tillräckligt spännande att klättra tio meter upp till en arg kungsörnsunge ändå, säger Tim Hipkiss.

I några av de revir som forskarna besöker finns områden där man planerar att bygga vindkraftverk. Med hjälp av satellitsändarna kommer forskarna att kunna studera hur örnarna rör sig i reviren före och efter etableringen. Satellitsändarna skickar positioner till forskarna flera gånger per timme.

— Förhoppningsvis kommer vi att kunna identifiera kungsörnarnas favoritmiljöer. När vi väl har gjort det kan vi i framtiden rekommendera var man kan etablera vindkraftverk utan att det stör kungsörnarna, men också vilka områden som man ska undvika, säger Tim Hipkiss.

I höst kommer forskarna att fånga vuxna kungsörnar och sätta satellitsändare på dem. De vuxna fåglarna kommer att ha sina sändare i fem år, medan ungarna endast har sina i två år.

Projektet Effekter av vindkraftsetablering på kungsörnens biotopval och häckningsframgång tar fram ny kunskap om vilka effekter utbyggnad av vindkraft i Sveriges norra skogsområden har på kungsörnens habitat och landskapsanvändning, samt deras närvaro och reproduktiva framgång.

Resultaten ska leda till rekommendationer för hur vindkraftsutbyggnad kan genomföras med hänsyn till kungsörnens behov.

Projektet finansieras av Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Statkraft och Vattenfall.

Läs mer

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera