Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 maj 2008

Tarmsjukdomar kan orsakas av kroppens immunförsvar

Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan orsakas av att kroppen utvecklar antikroppar mot proteiner i de slemproducerande bägarcellerna i tarmen. Därmed skulle de räknas till de så kallade autoimmuna sjukdomarna. Det visar Brita Ardesjö i sin avhandling som försvarar vid Uppsala universitet den 15 maj.

Patienter med de inflammatoriska tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom har en kronisk eller återkommande inflammation i tarmen. Under sitt avhandlingsarbete har Brita Ardesjö fokuserat på att söka de bakomliggande orsakerna till dessa sjukdomar. Hon tarmen fann att 84 procent av de undersökta patienterna med inflammatorisk tarmsjukdom hade antikroppar mot de slemproducerande bägarcellerna i tarmen.

– Vi såg också att dessa bägarceller saknas i inflammerad tarm från patienter med ulcerös kolit, vilket skulle kunna tala för att kroppens immunförsvar förstört dessa celler, säger Brita Ardesjö.

Bägarcellernas slem skyddar tarmen från bland annat infekterande bakterier. Om dessa celler förstörs kommer skyddet mot bakterier att minska i denna del av tarmen och orsaka inflammation.

Den rådande uppfattningen om inflammatoriska tarmsjukdomar idag är att en samverkan mellan genetiska anlag, miljöfaktorer, den bakteriella floran i tarmen och immunförsvaret leder till utveckling av sjukdomen. Det finns dock vissa aspekter av dessa sjukdomar som inte kan förklaras av denna modell, nämligen förekomsten av symptom från andra vävnader än tarmen t ex hud, leder, ögon, gallgång och lunga. En möjlig förklaring till detta skulle kunna vara att kroppens immunsystem reagerar mot ett kroppseget protein som finns både i tarmen och i de vävnader där man har symptom. En celltyp där man skulle kunna identifiera ett sådant protein är de bägarceller som finns i magtarmkanalen så väl som i ögon, gallgång och lunga.

– Våra resultat tyder på att antikroppar mot bägarceller skulle kunna förklara uppkomsten av inflammatoriska tarmsjukdomar, säger Brita Ardesjö.

Figurtext: Figur A visar antikroppsbindning till bägarceller i tarmen som en brun färgning av dessa celler. Framförallt färgas cellerna närmast tarmens yta. Samma antikroppar binder dock inte till cellerna i inflammerad vävnad, se figur B. De celler nära ytan som färgas i figur A verkar saknas, vilket tyder på att de kan ha förstörts av en immunreaktion mot dessa celler.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta, Brita Ardesjö, tel: 018-611 29 79, 070-361 11 72, e-post: Brita.Ardesjo@medsci.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera