Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 mars 2008

Nya rön om hjärnan ger behandling mot ätstörningar

Upptäckten av hjärnans så kallade melanocortinsystem och dess centrala roll för aptitkontroll har öppnat för helt nya behandlingsmöjligheter av övervikt och anorexi. I det nya numret av den ansedda tidskriften Nature Reviews Drug Discovery publicerar Uppsalaforskaren Jarl Wikberg tillsammans med en av sina medarbetare en översikt om banbrytande forskning på detta område som han och andra forskare utfört under snart två decennier.

Kartläggningen av melanocortinsystemet blev möjlig genom kloningen av generna för fem olika melanocortinreceptorer, vilket utfördes av Jarl Wikberg tillsammans med andra forskare i början av 1990-talet.

– Melanocortinsystemet känner av energibalansen och styr hur mycket vi äter och hur mycket energi som förbrukas i kroppen. Allt detta sammantaget gör att vi behåller en normal kroppsvikt, säger Jarl Wikberg.

Men mycket kan gå fel. Det är ett mycket komplext system och även små obalanser leder till stora förändringar. Melanocortinsystemet är t ex utsatt för stora genetiska variationer och många mutationer leder till extrem övervikt i tidig ålder. Hos 3-6 procent av de barn som har dessa problem finner man sådana mutationer.

– Det finns också mutationer som påverkar systemet åt motsatt håll och dessa kan vara en förklaring till anorexi.

Dessa upptäckter har lett till att de flesta större läkemedelsbolag nu utvecklar läkemedel med effekt på melanocortinreceptorer, för behandling av ätstörningar. Intressant nog har samma system också visat sig vara involverat i regleringen av sexuella beteenden och det har resulterat i utveckling av läkemedel även för behandling av minskad sexuell lust.

– Hos män har sådan behandling blivit accepterad, men det är ännu kontroversiellt att behandla kvinnor. Det skall bli intressant att se hur en effektiv behandling mot minskad lust kommer att mottas i framtiden, säger Jarl Wikberg.

Kontaktinformation
Kontaktpersoner: Jarl Wikberg, e-post: Jarl.Wikberg@farmbio.uu.se, tel: 070-3 449 549.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera