Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 maj 2007

Genombrott för hjärnforskningenNy kraftfullare PET-kamera ger inblick i hjärnans mindre delar

Forskare i Sverige har nu tillgång till världens kraftfullaste PET-kamera för avbildning av hjärnan. Den nya tekniken finns på Karolinska Institutet och har finansierats av AstraZeneca.

Vid invigningen den 28 maj presenterar ledande hjärnforskare sina senaste framsteg som kommer mekanismerna bakom schizofreni, Alzheimers sjukdom, epilepsi och andra svåra neuropsykiatriska sjukdomar på spåren.

Journalister är välkomna att delta i den officiella invigningen. Möjlighet finns även att närvara vid en PET- undersökning. Anmälan görs till pressekreterare Sabina Bossi.

Tid: Måndag 28 maj klockan 10.00
Plats: Nobel Forum, Nobels väg 1, Karolinska Institutet Campus, Solna

Vid Karolinska Institutet finns sedan flera år en av världens mest framstående PET-anläggningar. PET (PositronEmissionsTomografi) är en bildteknik som gör det möjligt att se in i organ i den levande människokroppen. Med hjälp av PET-kameran kan man bland annat undersöka de proteiner i hjärnan som är biologiskt aktiva när nervceller signalerar till varandra. Kunskapen om dessa proteiner har stor betydelse för att förstå hur hjärnan fungerar, men också för att på ett effektivt sätt utveckla och testa nya läkemedel.

– Vi kommer att kunna studera signalsystem som vi hittills inte kunnat se med tidigare PET-kameror, säger professor Christer Halldin vid Karolinska Institutet.

Den PET-kamera som nu tas i drift har dubbelt så hög bildupplösning som tidigare teknik. Det gör att forskarna kan få skarpa bilder av mycket små områden i hjärnan, som hittills varit svåra att studera. Något som i sin tur öppnar för nya kunskaper om orsakerna bakom olika neuropsykiatriska sjukdomar.

AstraZenecas satsning på 80 miljoner kronor över en femårsperiod innebär att PET-centrum får utrustning av högsta internationella klass. AstraZeneca får tillgång till nya metoder för att stödja aktuella utvecklingsprojekt.

Utöver Karolinska Institutet och AstraZeneca deltar även Karolinska Universitetssjukhuset och Apoteksbolaget i satsningen.

– Vi förväntar oss att detta nära samarbete mellan svensk akademi och läkemedelsindustri får betydelse för såväl diagnostik som behandling av patienter med svåra sjukdomar inom framför allt psykiatri, neurologi och inom smärtområdet, säger professor Lars Farde på AstraZeneca.


För mer information, kontakta:

Professor Christer Halldin, Karolinska Institutet
Tel: 08-517 726 78
Mobil: 070-484 49 89
E-post: christer.halldin@ki.se

Professor Lars Farde, AstraZeneca
Tel: 08-553 280 49, 08-517 726 73
Mobil: 073-354 22 39
E-post: lars.farde@astrazeneca.com

Pressekreterare Sabina Bossi, Karolinska Institutet
Tel: 08-524 860 66
Mobil: 070-614 60 66
E-post: sabina.bossi@ki.se

Informationschef Staffan Ternby, AstraZeneca
Tel: 08-553 261 07
Mobil: 070-557 43 00
E-post: staffan.ternby@astrazeneca.com

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

AstraZeneca är ett av världens ledande läkemedelsföretag. Vi förvandlar goda idéer till effektiva läkemedel för att förbättra våra patienters hälsa och livskvalitet över hela världen. För mer information besök hemsidan astrazeneca.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera