Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 mars 2007

Ny metod med ögonrörelseterapi hjälper vid ångest

En ny behandlingsmetod med ögonrörelseterapi har visat sig ha god effekt vid ångesttillstånd som kan uppstå efter särskilt traumatiska upplevelser i livet, enligt en studie från Karolinska Institutet. I studien, som gjorts i samarbete med SJ, SL och trafikföretaget Veolia Transport, har behandlingen testats på personal som har upplevt hot och våld på arbetet eller olyckor i anslutning till spåret.

Posttraumatisk stress är ett ångesttillstånd som kan drabba människor efter livshotande eller mycket skrämmande händelser. Patienterna får obehagliga återupplevelser av den svåra händelsen, de får problem med sömnen och deras humör påverkas negativt – något som i sin tur kan gå ut över både arbete och vardagsliv.

– Det här är en form av osynlig arbetsskada, men är inte mindre plågsam för det. Det är viktigt att människor som drabbas av våld på sitt arbete får stöd och behandling så att de kan återgå till ett normalt liv, säger Göran Högberg, psykiater och forskare vid Karolinska Institutet.

I studien deltog 21 patienter, hälften fick behandling och de andra fick vänta. Behandlingen omfattade bara fem behandlingstillfällen om en och en halv timme. Av de tolv som behandlades blev åtta friska (67 procent), och av dem som väntade blev en av nio frisk.

Ögonrörelseterapi – eller EMDR som det också kallas – sker i flera steg. Patienterna lär sig först avslappning och förmåga att känna trygghet. Sedan får de framkalla det obehagliga minnet och tillhörande känslor. När de på detta vis framprovocerar de negativa känslorna så får de röra ögonen fram och tillbaka samtidigt som de följer terapeutens finger. Istället för att röra ögonen kan terapeuten klappa patienten växelvis på händerna. Det som händer är att patienten då både upplever en negativ och en positiv känsla och om behandlingen lyckas så tar den goda känslan över. Syftet är att det negativa återupplevelseminnet skall ersättas av ett vanligt neutralt minne.

– Studien visar att en kort aktiv behandling vid yrkesrelaterad ångest kan ha en god effekt. Viktiga frågor för fortsatt forskning är hur de som inte blev friska kan hjälpas, uppföljning för att se om behandlingseffekten håller i sig samt att undersöka om även andra ångesttillstånd och depression kan ha nytta av behandlingen, säger Göran Högberg.


Publikation:
“On treatment with eye movement desensitization and reprocessing of chronic post-traumatic stress disorder in public transportation workers – A randomized controlled trial”
Göran Högberg, Marco Pagani, Örjan Sundin, Joaquim Soares, Anna Åberg-Wistedt, Berit Tärnell, Tore Hällström.
Nordic Journal of Psychiatry, vol 61, Nr 1, 2007
DOI: 10.1080/08039480601129408

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:

Dr Göran Högberg
Tel: 070-776 84 48
E-post: goran.hogberg@gmail.com

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

För frågor till Veolia Transport:
Mikael Modig, personalchef
Via pressjouren: 0770-33 11 33

Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera