Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 september 2006

Sprutor med sterilt vatten bättre än akupunktur vid förlossning

En födande kvinna får bättre smärtlindring av injektioner med sterilt vatten jämfört med akupunktur. Det sterila vattnet hjälper också kvinnan att slappna av mer. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Metoden innebär att en mycket liten dos sterilt vatten sprutas in under huden där det gör ont. Det är ett förhållandevis ovanligt sätt att lindra förlossningssmärta. Kvinnor som vill undvika smärtstillande läkemedel väljer oftare akupunktur. För första gången jämförs nu effekterna av de två olika metoderna vetenskapligt.

I studien ingår totalt 128 födande kvinnor på förlossningsavdelningen vid Kärnsjukhuset i Skövde. I början av sitt förlossningsarbete fick kvinnorna ange hur ont de hade på en skala mellan ingen smärta alls och värsta tänkbara smärta. På samma sätt fick kvinnorna tala om hur spända de var. Hälften av kvinnorna fick sin smärta behandlad med akupunktur medan den andra hälften fick injektioner med sterilt vatten. Kvinnorna fick sedan flera gånger under sitt förlossningsarbete ange hur ont de hade och hur spända de var.
– Injektioner med sterilt vatten visade sig vara signifikant mycket bättre när det gäller att lindra smärta, men metoden var också bättre när man tittar på kvinnornas grad av avslappning, säger Lena Mårtensson.

Det är inte vetenskapligt klarlagt hur det går till när det sterila vattnet lindrar smärtan, men en teori är att injektionen triggar kroppens eget smärthämmande system. Forskarna tror att de känsligaste nervcellerna stimuleras och skickar en snabbare signal till hjärnan. Resultatet kan då bli att andra smärtimpulser inte kommer fram.

Injektioner med sterilt vatten var vanligare i början av 1990-talet, men många kvinnor upplevde då att det gjorde ont att få själva injektionen.
– Nu har vi hittat ett sätt att ge sprutorna som inte är lika smärtsamt. När vi sticker lite djupare och ger en något större dos kan vi få samma goda effekt utan att själva sticket gör så ont, säger barnmorskan Lena Mårtensson.

Idag har akupunktur tagit över som den mest populära alternativa metoden för att lindra förlossningssmärta. En enkät bland svenska barnmorskor visar i avhandlingen att 25 % av de födande kvinnorna behandlas med akupunktur, medan bara 2 % får sprutor med sterilt vatten.
– Både jag och många andra barnmorskor har kunnat se att injektioner med sterilt vatten är mycket effektivt mot förlossningssmärtan. Nu när vi förfinat injektionstekniken hoppas jag att fler kvinnor ska våga använda metoden igen, säger Lena Mårtensson.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för obstetrik och gynekologi
Avhandlingens titel: Sterile Water Injections and Acupuncture as treatment for Labour Pain

Avhandlingen försvaras fredagen den 29 september, klockan 13.00, Kvinnoklinikens aula, SU/Östra, Göteborg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Lena Mårtensson, leg. barnmorska, telefon: 0500-44 80 00, 070-975 72 10, e-post: lena.martensson@his.se

Handledare:
Medicine doktor Gunnar Wallin, telefon: 031- 343 51 34, e-post: gunnar.a.wallin@vgregion.se
Docent Elisabet Stener-Victorin, telefon: 031-773 35 57, e-post: elisabet.stener-victorin@wlab.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera