Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 oktober 2003

Nordiskt vetenskapligt möte om alkohol och stress

Torsdagen den 9 oktober inleds i Göteborg ett tvärvetenskapligt möte om alkohol och stress. 80 nordiska forskare träffas under tre dagar för att diskutera aktuell forskning inom området.

Alkoholbruk och beroende är ett komplext område där både miljö och genetiska faktorer spelar in. En aspekt som inte belysts så mycket är sambandet mellan alkohol och stress.

– Trots att det är välkänt att alkoholbruk och stress har ett samband så forskas det inte så mycket på området i Norden, säger Fredrik Spak, universitetslektor vid institutionen för samhällsmedicin vid Sahlgrenska akademin.

Tillsammans med Jan Ballin, institutionen för klinisk neurovetenskap, Claudia Fahlke, psykologiska institutionen och Lars Fredén vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap anordnar därför Fredrik Spak med början den 9 oktober ett tvärvetenskapligt möte om alkohol och stress. Mötet hålls vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg.

Ett 80-tal forskare från Danmark, Finland, Norge och Sverige kommer att närvara och flera av dem presenterar sina forskningsresultat. Det vetenskapliga mötet betonar den tvärvetenskapliga aspekten av problemet och forskare inom områdena neurobiologi, psykologi, sociologi och epidemiologi deltar.

I samband med mötet hålls en presskonferens torsdagen den 9 oktober 2003 klockan 11.30. Presskonferensen hålls i Köpenhamnsrummet på Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap, Nya Varvet, Byggnad 25 i Göteborg.

Vid detta tillfälle presenterar Anna Söderpalm, Sahlgrenska akademin, Agneta Öjehagen, Lunds universitet, Jenny Eklund, Stockholms universitet/Karolinska Institutet och Tomas Hemmingsson, Arbetslivsinstitutet sina aktuella forskningsresultat.

För mer information kontakta:

Fredrik Spak, telefon: 031-773 68 69, mobiltelefon: 070-650 11 97, e-post: fredrik.spak@socmed.gu.se

Webbplats: http://www.nhv.se/nar/

Ulrika Lundin, informatör/pressansvarig
Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
telefon: 031-773 38 69
mobiltelefon: 070-775 88 51
e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Kontaktinformation
Ulrika Lundin, informatör/pressansvarig
Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
telefon: 031-773 38 69
mobiltelefon: 070-775 88 51
e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera