1. 12 september 2023

  Statiner kopplas till lägre cancerrisk vid tarmsjukdom

  Behandling med statiner tycks minska risken för patienter med ulcerös kolit att drabbas och dö av tjock- och ändtarmscancer. Det visar en studie.

 2. 20 oktober 2021

  Statiner kopplas till minskad risk att dö i covid-19

  Statiner sänker kolesterolnivåerna i blodet och används ofta för att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Ny forskning visar att statinbehandling även innebär en något lägre risk att dö i covid-19.

 3. 3 juni 2021

  Låg inkomst ökar risken för återkommande hjärtinfarkt

  Det finns god kunskap om vad som ökar risken att drabbas av en första hjärtinfarkt – men mindre om vad som orsakar återkommande hjärt-kärlsjukdom. Det undersöks i en avhandling från Karolinska Institutet.

 4. 7 maj 2020

  Förbättrad tarmflora vid behandling med statiner

  Det finns en tydlig koppling mellan förbättrad tarmmikrobiota och ett av våra vanligaste kolesterolsänkande läkemedel, statiner. Det framgår av en europeisk studie där forskare vid Göteborgs universitet ingår.

 5. 7 november 2019

  Statiner – kolesterolsänkarna som splittrar läkarkåren

  Statiner är ett av de mest förskrivna läkemedlen men också ständigt debatterade. Är de livsviktiga? Eller livsfarliga? Eller varken eller?

 6. 20 augusti 2019

  Statiner kan förebygga levercancer

  Fettlösliga statiner kan förebygga levercancer och minskar dödligheten hos patienter med virushepatit. Det visar en studie av forskare vid bland annat Karolinska Institutet som publiceras i tidskriften Annals of Internal Medicine.

 7. 6 mars 2019

  Kolesterolsänkande skydd vid typ 2-diabetes – även i mindre dos

  Risken för hjärt-kärlsjukdom och död hos personer med typ 2-diabetes minskar med kolesterolsänkande läkemedel som ordinerats. Nu visar forskning att riskerna också dämpas även om patienten inte tar full dos.

 8. 20 november 2015

  Effekten av kolesterolsänkande medicin kan mätas med ultraljud

  Nyligen introducerad avancerad ultraljudsteknik som används för noggranna studier av halsartärerna som försörjer hjärnan, kan mäta effekten av kolesterolsänkande mediciner. Forskning från Umeå universitet visar att ultraljud erbjuder en strålningsfri, enkel och kostnadseffektiv metod...

 9. placeholder bild.
  28 februari 2014

  Tidiga kärlplack försvinner när kolesterolnivåer sänks

  Tidiga men inte senare former av aterosklerotiska plack i kärlväggen försvinner när nivåerna av farligt kolesterol sänks, enligt en studie på möss från Karolinska Institutet. Fynden, som publiceras i PLoS Genetics, pekar på att förebyggande kolesterolsänkande behandling kan motverka att...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera