Diabetes
Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar med högt blodsocker som gemensam nämnare. Än så länge finns inget botemedel, men bättre behandlingar har gjort livet lättare för diabetespatienter. Här är alla artiklar med forskningresultat inom området diabetes.
-
Diabetiska möss hjälper oss att förstå typ 1-diabetes
Möss med diabetes har förhöjda nivåer av glutaminsyror i blodet. Dessutom producerar deras vita blodkroppar stora mängder antikroppar. Båda faktorerna spelar in när insulinproducerande celler dör och orsakar typ 1-diabetes hos människor
-
Global ökning av diabetes och övervikt de senaste 40 åren
Andelen vuxna män och kvinnor med diabetes eller övervikt har ökat stadigt sedan 1980 respektive 1975. Det visar två separata befolkningsstudier vid Umeå universitet, publicerade i den ansedda tidskriften The Lancet.
-
Patienter med diabetes har ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
Trots att vården av hjärt- och kärlsjukdomar förbättrats påtagligt det senaste decenniet har patienter med diabetes fortsatt klart ökad risk för exempelvis hjärtinfarkt och stroke, jämfört med patienter utan diabetes. Detta beror delvis på att patienter med diabetes har ogynnsamma...
-
Kvinnor utsöndrar mer insulin än män
Det finns skillnader i insulinutsöndringen mellan kvinnor och män som visar att kvinnor utsöndrar mer insulin. Skillnaden kan eventuellt förklaras av epigenetik, av- och påslagning av generna som kan påverkas av livsstil och olika miljöfaktorer. Det framkommer i en ny avhandling om diabetes...
-
Riskfyllt intensivbehandla diabetespatienter med blodtrycksmedicin
Personer med diabetes har ofta högt blodtryck och en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Därför har de tidigare rekommenderats mer intensiv blodtrycksbehandling än icke-diabetiker. Men för patienter med diabetes som har ett systoliskt blodtrycksvärde under 140 kan ytterligare...
-
Vanlig typ 2-diabetes-behandling kan trötta ut insulinproducerande celler
Långvarig användning av den blodsockersänkande substansen liraglutide som används vid behandling av typ 2-diabetes kan påverka de insulinproducerande beta cellerna negativt - med förhöjda blodsockervärden som följd. Det visar en studie på möss med mänskliga insulinproducerande celler,...
-
Håll koll på aptit och blodsocker med korn i brödet
Bröd baserat på kornkärnor ger goda och snabba effekter på hälsan. Hemligheten ligger i den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor som hjälper till att minska aptiten och reglera blodsockret såväl som att minska risken för både diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar, visar...
-
Diabetesläkemedel kan skydda mot för lågt blodsocker
DPP4-hämmare är en grupp av läkemedel som används vid typ 2 diabetes och som genom att stimulera kroppens egen produktion av insulin sänker blodsockret när det är för högt. Nu har forskare vid Lunds universitet upptäckt att DPP4-hämmare även har en skyddande effekt mot för låga...
-
Ökad dödlighet vid diabetes även vid välreglerat blodsocker
Personer med typ 1-diabetes löper mer än dubbelt så stor risk att dö – även om de har full kontroll på sin blodsockernivå. Hos patienter med dålig blodsockerkontroll är dödligheten hela 8 till 10 gånger högre än hos normalbefolkningen. Det visar en studie som publiceras i New England...
-
Medelhavskost utan frukost bäst för diabetiker
För personer med diabetes är det mer gynnsamt med en enda stor måltid än flera mindre utspridda över dagen. Så tolkas resultaten av en koststudie vid Linköpings universitet.
-
Kostbehandling minskar magproblemen för personer med diabetes
Många patienter med diabetes har en fördröjd magsäckstömning vilket ger symtom som illamående, kräkningar och aptitlöshet. En avhandling vid Sahlgrenska akademin visar att en kost bestående av mat som lätt faller sönder till små partiklar, till exempel kokt potatis och fiskgratäng, kan...
-
Förändrad tarmflora kan förutsäga diabetes
Tarmens bakterier påverkar oss på fler sätt än tidigare känt. I en studie som publiceras i tidskriften Nature visar forskare vid Sahlgrenska akademin och Chalmers att patienter med typ 2-diabetes har en förändrad bakterieflora i tarmen. Studien har lett fram till en ny modell för att...
-
Fettrik kost sänkte blodsockret hos diabetiker
Personer med typ 2-diabetes får vanligen rådet att äta en kost med lågt fettinnehåll. Nu visar en studie vid Linköpings universitet att mat med mycket fett och lite kolhydrater kan ha en bättre effekt på blodsockernivåerna.
-
Hälsan hos barn och unga med funktionsnedsättning
Majoriteten av eleverna med funktionsnedsättning anser sig vara friska och trivs med livet. De upplever dock oftare psykisk ohälsa, utsätts oftare för mobbning och har sämre levnadsvanor jämfört med barn utan funktionsnedsättning.