Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 maj 2012

Fettrik kost sänkte blodsockret hos diabetiker

Personer med typ 2-diabetes får vanligen rådet att äta en kost med lågt fettinnehåll. Nu visar en studie vid Linköpings universitet att mat med mycket fett och lite kolhydrater kan ha en bättre effekt på blodsockernivåerna.

Resultaten av en tvåårig koststudie ledd av Hans Guldbrand, distriktsläkare i Motala och Fredrik Nyström, professor i internmedicin, publiceras nu i den ansedda tidskriften Diabetologia. I studien ingick 61 patienter med så kallad åldersdiabetes (typ 2-diabetes). De lottades till två grupper, där deltagarna fick äta antingen lågkolhydratkost eller lågfettkost.

I båda grupperna gick deltagarna ner i vikt med i snitt ungefär 4 kg. I gruppen som åt lågkolhydratkost sågs dessutom en tydlig förbättring av sockerkontrollen efter sex månader. Deras genomsnittliga blodsockernivå minskade från 58,5 till 53,7 millimol/mol (enheten för substansmängd). Det innebar att intensiteten i diabetesbehandlingen kunde minskas och insulinmängderna sänkas med 30 procent.

Trots ökat intag av fett med större andel mättade fettsyror försämrades inte blodfetterna. Tvärtom ökade halten av det goda HDL-kolesterolet.

För lågfettgruppen uppmättes inga statistiskt säkra förbättringar, vare sig av sockerkontrollen eller blodfetterna.

– Man kan fråga sig om det verkligen är bra att rekommendera lågfettkost till patienter med diabetes, om de trots viktminskningen får varken bättre blodfetter eller blodsocker, säger Fredrik Nyström.

I lågkolhydratkosten kom 50 procent av energin från fett, 20 procent från kolhydrater och 30 procent från protein. För lågfettgruppen var fördelningen 30 procent från fett, 55–60 procent från kolhydrater och 10–15 procent från protein, vilket motsvarar den av Livsmedelsverket rekommenderade kosten i Sverige.

Deltagarna rekryterades från två vårdcentraler och samlades till fyra gruppmöten under studiens första år. Alla 61 deltagare var kvar vid uppföljningen.

– Till skillnad från de flesta andra studier av detta slag tappade vi inte några patienter alls, vilket borgar för en god kvalitet på våra data, säger Hans Guldbrand.

KONTAKT OCH INFORMATION

Artikel: In type 2 diabetes, randomisation to advice to follow a low-carbohydrate diet transiently improves glycaemic control compared with advice to follow a low-fat diet producing a similar weight loss av H. Guldbrand, B. Dizdar, B. Bunjaku, T. Lindström, M. Bachrach-Lindström, M. Fredriksson, C. J. Östgren och F. H. Nyström. Diabetologia online first 9 maj 2012.

Fredrik Nyström 073-6569303
Hans Guldbrand 076-0909928

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera