Blodsockermätning, två händer och en blodsockermätare i närbild, på bord.
Mätning av blodsocker.
Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Organ i kroppen kan ha kraftigt störd ämnesomsättning om man har 2-diabates eller är på väg att utveckla det. Störningarna har också ett samband med sjukdomsstadiet. Det visar forskning från bland annat Uppsala universitet.

Vid diabetes typ 2 får man minskad utsöndring av insulin och lägre känslighet för insulin i olika organ.

För att ta reda på vad som händer i organen när typ 2-diabetes uppkommer har forskare undersökt proteiner i de så kallade cellöarna i bukspottkörteln där insulinet produceras och i de viktigaste organen som insulinet påverkar, nämligen lever, skelettmuskel, fett och blod.

De undersökte människor utan diabetes och jämförde med människor med prediabetes samt typ 2-diabetes. Prediabetes är ett stadium före fullt utvecklad typ 2-diabetes.

Hänger ihop med sjukdomsstadiet

Forskarna fann att ämnesomsättningen i organen varierade mycket och att förändringarna också hade ett samband med sjukdomsstadiet. Störningarna tycks också vara större än forskare tidigare vetat om.

Personer med prediabetes uppvisade till exempel stora förändringar i bukspottkörtelns cellöar, som kan kopplas till inflammation, immunsystemet och blodets koagulation.

– Hos personer med utvecklad typ 2-diabetes fanns andra utbredda störningar, till exempel i regleringen av fett- och sockeromsättningen samt i energiproduktionen i lever, muskel och fett, säger Claes Wadelius, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet.

Kan ge bättre tester och behandlingar

Resultaten pekar mot nya grundläggande sjukdomsorsaker vilket ger skäl till ytterligare forskning för att hitta sätt att förebygga och behandla typ 2-diabetes, enligt forskarna.

–Våra resultat visar också på en framtida möjlighet att utveckla ett enkelt test för att identifiera personer med hög risk för diabetes eller för att bedöma vilken behandling som passar bäst för enskilda patienter, säger Jan Eriksson, professor i klinisk diabetesforskning vid Uppsala universitet.

Vetenskaplig studie:

Organ-specific metabolic pathways distinguish prediabetes, type 2 diabetes and normal tissue (Klev Diamanti, Marco Cavalli, Maria J. Pereira, Gang Pan, Casimiro Castillejo-López, Chanchal Kumar, Filip Mundt, Jan Komorowski, Atul S. Deshmukh, Matthias Mann, Olle Korsgren, Jan W. Eriksson och Claes Wadelius), Cell Reports Medicine .

Kontakt:

Claes Wadelius, professor i medicinsk genetik vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet
claes.wadelius@igp.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera