Ett hyreshus sett utifrån, sommarmiljö
Artikel från Malmö universitet

Ett boende i Helsingborg är ett mycket lyckat exempel på social innovation, enligt forskning. Och det får stor internationell uppmärksamhet.

I Helsingborg finns det blandade boendet Sällbo hos det kommunala bolaget Helsingborgshem. Idén är socialt umgänge mellan grupper, närmare bestämt ensamstående äldre människor och unga flyktingar.

Hyresgäster väljs ut

Hyresgästerna handplockas och undantas från bostadskön. Ju Liu, innovationsforskare vid Malmö universitet som har studerat Sällbo och Helsingborgshem, berättar hur bostadsbolaget resonerade inför starten:

– De ville ha olika människor, även introverta och personer som var skeptiska till att bo med flyktingar. De ville prova.

Blandning av gamla och unga

Fastigheten som Sällbo ryms i har 51 tvårummare. 31 av dem är för äldre personer från 70 år.

20 lägenheter är vikta åt yngre personer, hälften av dem nyanlända flyktingar. I byggnaden finns gemensamma ytor som kök, vardagsrum, träningsrum, konstnärsateljé, spelrum och bibliotek.

Man lovar att umgås med grannarna

Man kan ha ett vanligt hyreskontrakt. Men man kan också ha ett särskilt hyreskontrakt där man skriver under på att umgås minst två timmar i veckan med grannar, vilket inte kontrolleras. Man accepterar även att delta i ett månatligt husmöte. Grannarna är blandade på varje våningsplan.

Fått stor internationell uppmärksamhet

Ju Liu är imponerad av hur det gått för projektet, som har fått stor uppmärksamhet internationellt men mindre uppmärksamhet i Sverige.

– Det är mycket innovativt. Det som kännetecknar Sällbo rör inte bara Helsingborg eller Sverige. Ensamhet bland äldre och integration är ett problem i hela världen.

Pandemin skapade nya band

Kort efter inflyttningen i slutet av 2019 kom pandemin som innebar att man skulle dra ner på just det sociala umgänget.

– Då trodde jag att man skulle behöva stänga programmet, men de började hjälpa varandra. De yngre knackade på hos de gamla som vill isolera sig för att höra hur de mådde. Det är fantastiskt, säger Ju Liu.

Äldre hjälper flyktingar med läxor

Helsingborgshem trodde att de yngre etablerade svenskarna skulle bli bryggan mellan grupperna. Istället har de äldre tagit den rollen, enligt Ju Liu.

– De bakar och lagar mat tillsammans, de hjälper flyktingarna med läxor. En flyktingpojke från Afghanistan, där många män syr, startade ett syrum. Det är många äldre också intresserade av, säger Ju Liu.

Här är framgångsfaktorerna

Ju Liu har identifierat det hon betraktar som ett innovativt bostadsbolag, en trovärdig kommunikation, en bra husvärd och ett flexibelt ledarskap.

Ju Liu såg också, i sina studier, hur dessa faktorer varit till hjälp under flyktingkrisen och pandemin.

– Det är motsatsen till toppstyrt. Ledningen informeras, men på Sällbo är det projektledaren och hennes arbetslag som fattar besluten.

Vetenskapliga artiklar:

Leveraging dynamic capabilities to address the double challenges of social innovation and Covid-19 pandemic: A case study of the Sällbo housing project in Helsingborg Sweden samt Knowledge Co-creation for Social Innovation through Triple Helix Partnerships and Beyond: A Conceptual Model Based on Sustainable Urban Housing Projects in Sweden, Ju Liu och Caroline Wigren, Malmö universitet.

Kontakt:

Ju Liu, docent i innovationsstudier vid Malmö universitet
ju.liu@mau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera