Människor med väskor flyr från Ukraina.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Västeuropéer är mer positiva till flyktingar från Ukraina än från andra länder. Det visar en studie vid Malmö universitet som undersökt attityder kring integration. Resultatet visar även att många inte har någon kontakt med flyktingar.

I en forskningstudie har sammanlagt 16 000 personer fått berätta om hur de upplever integration och möten med flyktingar som anlänt till Sverige, Österrike, Italien och Tyskland. Frågorna gällde både flyktingar från Ukraina och länder utanför Europa.

Positiv attityd till ukrainare

I enkätstudierna framgick tydligt att attityden till människor från Ukraina är mer positiv.

— Vi vet inte varför, men man kan anta att det faktum att ukrainare är européer spelar in. Om vi tänker på Sverige är de inte heller så många och de har inte heller samma rättigheter som flyktingar, säger Nahikari Irastorza som är forskare vid Malmö universitets forskningscentrum för studier av migration, mångfald och välfärd.

Bland deltagarna i respektive land bodde 1000 i större städer, till exempel Stockholm, Göteborg och Malmö, och 3000 kom från mindre orter. Resultatet visar att invånarna i större städer upplevde mer spänningar i kontakten med utomeuropeiska flyktingar.

Hälften hade ingen kontakt

Resultaten visar också att i Italien och Sverige anses flyktingar mer välintegrerade än i Österrike och Tyskland. I Italien beskrevs relationerna till utomeuropeiska flyktingar som bra. I Sverige och Österrike upplever fler negativa relationer.

—Att inställningen i Italien är så positiv överraskar mig. Italien har ju tagit emot många flyktingar och det finns mycket populism. Kanske visar resultatet på en skillnad mellan det politiska samtalet och vad människor faktiskt tycker, säger Nahikari Irastorza.

Studien att många av de tillfrågade inte har kontakt med flyktingar, oavsett varifrån de kommer. Ungefär 50 procent svarade att “det finns nästan inga relationer men folk respekterar varandra, och det är väldigt lite konflikt.”

— När det gäller Sverige är jag inte så förvånad, säger Nahikari Irastorza.

Föreningsliv gynnar gemenskap

Kontakt med utomeuropeiska flyktingar som grannar eller kollegor tycks inte ge en mer positiv syn på hur integrerade de är, enligt studien.

— Den enda kontakten som betyder något för att ha positiva attityder är när människor ägnar tid åt fritid, kulturaktiviteter eller idrott tillsammans. Ett offentligt stöd till föreningsverksamheter och liknande kan alltså vara viktigt för integrationen. Det gäller även nyanlända, säger Nahikari Irastorza.

Studien ingår ett större forskningsprojekt som undersöker integrationen av migranter efter 2014. Här deltar människor i 49 små och medelstora städer och landsbygdsområden i åtta EU-länder, Turkiet och Kanada.

Vetenskaplig studie:

How to foster social cohesion and positive attitudes towards the integration of migrants at the local level? Key challenges and policy options, forskningsprojektet Whole COMM.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera