Kirurger i grönblå kläder under en operation
Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Oerfaren eller erfaren kirurg – det tycks inte spela någon roll för risken att få urinläckage efter en prostatacanceroperation, visar en studie.

Urinläckage är en vanlig komplikation för män som har opererats för prostatacancer. Cirka 14 procent har urinläckage ett år efter operationen.

Antal operationer spelar ingen roll

Men huruvida man får svårt att hålla tätt eller inte har inget med kirurgens operationserfarenhet att göra, det vill säga antalet snarlika operationer som kirurgen har utfört. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Urinläckage uppstår oavsett.

– För annan kirurgi är det känt att de som genomför många operationer har färre komplikationer. Det är ett rimligt samband, eftersom övning ger färdighet. Men till vår förvåning kunde vi inte se den kopplingen, säger Rebecka Arnsrud Godtman, docent i urologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och specialistläkare på Prostatacancercentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Patienter kan kräva att veta “facit”

Statistik från Nationella prostatacancerregistret om risk för urinläckage är tillgänglig för kirurger och kliniker. Som patient har man också viss möjlighet att i förväg ta reda på vilket ”facit” den egna kirurgen har, säger Rebecka Arnsrud Godtman.

– Operatörerna kan gå in i registret och se sina egna resultat och jämföra med andra operatörer. Som patient kan du alltid fråga din kirurg hur dennes operationsresultat ligger till jämfört med kollegor, och det tycker jag att kirurgen borde kunna svara på.

Äldre män får mer läckage

Medelåldern bland de opererade männen i studien var 66 år. Studien bekräftar resultat från tidigare forskning som visat att hög ålder och samsjuklighet innebär ökad risk för urinläckage efter operationen.

VANLIGASTE CANCERFORMEN BLAND MÄN

Prostatacancer är mannens vanligaste cancerform, med cirka 10 000 nyupptäckta fall i Sverige varje år. Om tumören inte spridit sig opereras prostatakörteln ofta bort, vanligen med robotassisterad titthålsteknik.

Direkt efter ingreppet har nästan alla män urinläckage, vilket beror på att aktiviteten i slutmuskeln kring urinrörets övre del störts av ingreppet. Denna slutmuskel ligger precis nedanför prostatan. Oftast försvinner urinläckaget efter några månader, men det finns en risk att urinläckaget blir bestående.

Källa: Göteborgs universitet

SÅ GJORDES STUDIEN

Studien är baserad på uppgifter om män som genomgått robotassisterad radikal prostatektomi 2017–2019, från det Nationella prostatacancerregistret.

Forskarna ville ta reda på om män som opererades av kirurger som ofta utförde ingreppet radikal prostatektomi löpte mindre risk att få urinläckage. Eftersom erfarna kirurger kan tänkas ta sig an fler svåra fall justerade forskarna för tumörens allvarlighetsgrad, storlek och mannens allmänna hälsa och ålder.

Operationerna i studien genomfördes av 83 kirurger. 15 av dessa kirurger hade en lägre förekomst av urinläckage än förväntat medan sex av kirurgerna hade en högre förekomst – oavsett hur många operationer som kirurgen utförde under studieperioden.

Vetenskaplig artikel:

Surgeon volume and patient-reported urinary incontinence after radical prostatectomy. Population-based register study in Sweden, (Rebecka Arnsrud Godtman, Erik Persson, Oskar Bergengren, Stefan Carlsson, Eva Johansson, David Robinsson, Jonas Hugosson och Pär Stattin),  Scandinavian Journal of Urology.

Kontakt:

Rebecka Godtman
rebecka.godtman@gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera