Man använder en mobiltelefon.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Män som opererats för prostatacancer behöver stöd under sin rehabilitering, visar en studie. För att motivera patienterna till egenvård har forskare tagit fram ett e-hälsostöd i form av en app, som nu följts upp.

Varje år drabbas omkring 10 000 män av prostatacancer. Efter en operation kan patienter få problem med urinläckage. Sexlivet kan även påverkas negativt.

En avhandling vid Linnéuniversitetet har undersökt hur så kallat e-hälsostöd kan påverka patienternas motivation och rehabilitering efter canceroperationen. Syftet är att underlätta egenvården.

– Många som drabbas av prostatacancer får botande behandling och lever länge efteråt. Därför är det extra viktigt att fundera på hur det går att stötta dessa patienter på bästa sätt, säger vårdforskaren Camilla Wennerberg vid Linnéuniversitetet.

Utvecklade en mobilapp

I en studie har forskarna utvecklat ett e-hälsostöd för att undersöka möjliga effekter för rehabiliteringen. Stödet är utformat som en webb- och mobilapp.

I appen kan patienterna få notiser om att göra olika aktiviteter, till exempel bäckenbottenövningar. Forskarna har sedan intervjuat patienter om hur stödet upplevdes.

Resultaten visar att behovet av stöd förändrades under tiden efter operationen. E-hälsostödet var användbart i den tidiga rehabiliteringsfasen, men gav inga effekter på symtom, genomförd egenvård eller aktiveringsnivå.

Depression påverkar egenvård

Studien visar dock att patienternas behov av stöd kring existentiella och sexuella frågor blev tydligt ett halvår efter operationen. Då ökade depressionsnivåerna markant och detta påverkade hur aktiva patienterna var i sin egen vård.

– Jag såg att patienternas behov av stöd varierade under rehabiliteringen och fokuserade på olika aspekter under förloppet. Här finns en potentiell utveckling av e-hälsostöd, kring den sexuella rehabiliteringen och hur vi ska kunna stötta patienterna i de existentiella frågorna, säger Camilla Wennerberg.

Behov av varierat stöd

Enligt Camilla Wennerberg visar avhandlingen ett behov av kontinuerliga bedömningar av patienternas behov av stöd genom rehabiliteringen. Hon lyfter också fram möjligheten att kunna erbjuda olika stödinsatser som är anpassade efter enskilda patienter.

– Min forskning tydliggör dessutom behovet av utvärdering av e-hälsotjänster. Detta för att använda sjukvårdens, patienternas och samhällets resurser på ett effektivt sätt, säger hon.

Det digitala stödet heter The Electronic Patient Activation in Treatment at Home och förkortas ePATH,

Avhandling:

Support for patients and the role of eHealth in rehabilitation after radical prostatectomy, Linnéuniversitetet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera