Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Forskningsrapporter och anekdoter visar att personer som drabbas av covid-19 kan få nedsatt lukt- och smaksinne. Forskare vid Stockholms universitet ska i ett stort internationellt samarbete undersöka sambandet. Och efterlyser deltagare som haft, eller tror att de haft sjukdomen.

Har du drabbats av det nya coronaviruset? Om du vet, eller tror, att du har det kan du vara med i den nya studien

Följ länken och klicka på “svenska”.

– Det finns forskningsrapporter som visar ett samband mellan symptom på covid-19 och luktnedsättning. Vi vet inte än vad det beror på men det verkar vara relativt vanligt. Om man är medveten om förändringen och har symtomen kan man isolera sig själv och förhindra att sprida smittan vidare. Det är viktig information att nå ut med, säger Jonas Olofsson, forskare vid Psykologiska institutionen och ansvarig för Stockholms universitets del av projektet

Rapporter om påverkad smak och lukt

Den enkät som studien utgår från har tagits fram av The Global Consortium for Chemosensory Research (GCCR), ett nätverk med över 400 forskare från 50 olika länder.

Nätverket bildades som respons på anekdotiska rapporter om att luktsinnet påverkas av covid-19. Syftet med enkäten är att ta reda på om och hur lukt- och smaksinnena förändras för de som drabbas av covid-19, och om viruset på detta sätt skiljer sig från andra luftvägssjukdomar. Jonas Olofsson hoppas att de första resultaten kan komma redan innan april är slut.

– Jag tycker det är fantastiskt att forskning kan gå så här snabbt. Hundratals personer går samman och får saker gjorda. Jag hoppas att det här kommer att förändra forskningen om de kemiska sinnena, och att det här kommer att leda till nya studier där den här stora gruppen samarbetar, säger han.

Svårt att jämföra luktsinnet med andra

I enkäten finns frågor om hur man upplever lukt och smak och vilka symptom man i övrigt upplever. Forskning av Jonas Olofsson och hans dåvarande doktorand Ingrid Ekström, nu vid KI, visar att människor är bra på att uppskatta förändringar i sitt eget luktsinne.

– Tidigare har det sagts att vi inte har förmågan att bedöma det egna luktsinnet. Den som tror sig ha bra luktsinne har inte alltid det, men det är svårt att värdera sitt luktsinne i jämförelse med andra. Däremot har vi kunnat visa att man är bra på är bra på att upptäcka om man själv får ett försämrat luktsinne, särskilt om det sker snabbt, och det är det som är intressant i det här fallet, säger Jonas Olofsson.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera