Artikel från Högskolan i Gävle

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En ny fiskfälla för strömming, abborre och siklöja har utvecklats för att vara mer lätthanterlig och samtidigt ge bra fångster. Den är skonsammare för fiskare, fisken och miljön. Nu ska fiskeredskapet utvecklas vidare vid Högskolan i Gävle i samarbete med ett fiskeriföretag.

För att få fler yngre att bli yrkesverksamma fiskare i Sverige har forskare skapat fiskeredskap som är mer lätthanterliga och dessutom kan ge bra fångster.

– Förr hade vi lika många fiskebyar i Gävleborgs län som här finns fiskare idag. Genom att utveckla moderna ergonomiska fällor vill vi ändra på det, säger Lars Hillström, biolog och forskningsledare på Högskolan i Gävle.

– Vi har utvecklat en sälsäker, flyttbar, ergonomisk och effektiv multifälla som kan användas på alla djup och modifieras för olika ändamål.

Internationell framgång

Denna typ av fälla har blivit en stor framgång i Sverige och Finland, och används nu också av fiskare från bland annat Kamtjatka i Ryssland och Donaudeltat i Rumänien.

– Vi såg hur de fick kämpa med sina gamla redskap. Med vår nya utrustning blev det mycket lättare för dem att släppa tillbaka till exempel fredade störar.

Med hjälp av 7,6 miljoner kronor från EU:s fiskerifond ska nu dessa nya fällor, som är skonsammare mot fiskare, fisken och miljön, utvecklas vidare. Framför allt för strömming, abborre och siklöja. Projektet är ett samarbete mellan Högskolan i Gävle och fiskeriföretaget Harmånger Maskin & Marin AB, lett av Christer Lundin och Mikael Lundin. Mikael Lundin har tidigare doktorerat på selektiva fällor för strömming och sik. Hans avhandling visar att fisken här har god överlevnad, till skillnad mot på trålarna där överlevnaden är mycket sämre. När det gäller siklöjan samarbetar forskarna med fiskare i Kalix.

Skonsam mot både fisk och fiskare

– Detta är passiva fällor, och ingenting som dras. Då skadas inte heller fisken och den kan släppas tillbaka oskadd, säger Lars Hillström. Vi har sett att man med vanliga fällor dels kan störa botten och att botten också kan störa fällorna, abborrarna är inte lättlurade.

Han berättar att abborren är känslig för förändringar och att det fina med den nya abborrfällan är att den är anpassad för abborrens stora känslighet och att den inte når botten.

Vad gäller strömming har man tidigare fiskat den med fällor precis under vattenytan, men med de nya fällorna kommer man att kunna fiska strömming på bortåt 50 meters djup.

– Då kommer man att kunna fiska också på andra tider av året; en bra bit in på hösten skulle bli möjligt. Det blir även ett selektivt fiske då de små fiskarna kan simma ut genom redskapet.

För forskarna har det också varit viktigt att stimulera det kustnära fisket.

– Små båtar drar mindre bränsle och vi vet att de stora trålarna skadar bottnarna. Det är roligt att få vara med om att utveckla fångstmetoder som är skonsamma mot miljön och människan och som kan utveckla kustfisket så kulturlandskapet kan få en chans att leva.

Fällorna kommer att vara ergonomiska för fiskaren eftersom pontoner lyfter upp fällan med hjälp av en kompressor, vilket annars är ett väldigt slitsamt arbete.

Kontakta:

Lars Hillström, universitetslektor i biologi och ledare av det nya forskningsprojektet vid Högskolan i Gävle, lars.hillstrom@hig.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera