Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 juni 2013

Nya utgrävningar söker resterna efter stenålderns bondgårdar

Undersökningarna av den 5 000 år gamla stenåldersboplatsen på Logården i Karleby utanför Falköping är nu åter i fullgång. Den här gången hoppas forskare från Göteborgs universitet att hitta rester efter de hus som funnits på platsen. Till sin hjälp har de ett 40-tal studenter från universitetet.

Forskarna och arkeologerna Tony Axelsson och Karl-Göran Sjögren studerar stenålderns jordbruk och diet. Sedan 2012 har de genom nya analyser av fynd på platsen försökt förstå hur delar av stenåldersdieten såg ut. De har också sökt efter belägg för att åkrarna i trakten gödslades redan på stenåldern.

Under den sista delen av undersökningen fokuserar forskarna på att finna rester efter de hus som en gång stått på den 5 000 år gamla boplatsen.

– Det ser mycket lovande ut, säger Tony Axelsson. Men först i början av nästa vecka vet vi säkert om det är stolphål till ett stenålderhus som vi hittat.

Skulle så vara fallet är huset det första som påträffats från den här tiden i Västergötland.

Under inledningen av undersökningen har studenterna haft sällskap av cirka 30 mellanstadieelever som fått prova på hur det är att vara arkeolog. Satsningen på en arkeologiskola under en av sommarveckorna har genomförts i samarbete med Falbygdens museum.

– Det har varit fantastisk roligt att se hur engagerade och intresserade de unga eleverna är, säger Tony Axelsson. De har fått anmäla sig via Falbygdens museums hemsida och på bara några dagar fulltecknades de 30 platserna.

Eleverna har fått gräva i samma lager som de vuxna studenterna och gjort en mängd fynd av ben, keramik och flinta.

Utgrävningarna i Karleby pågår fram till den 5 juli och är öppna för allmänheten. Under eftermiddagarna (fram till den 4 juli) hålls det guidade turer för intresserade vid 14-tiden. Ingen föranmälan krävs.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera