Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 december 2012

Telefonsamtal kan förebygga livmoderhalscancer

Genom att ringa kvinnor som uteblivit från cellprovskontroll lyckades barnmorskor i Västra Götaland få 70 procent fler kvinnor att komma på provtagning. Tack vare telefonmetoden, som redovisas i en studie vid Sahlgrenska akademin, upptäcktes och behandlades dubbelt så många kvinnor för cellförändringar.

Sedan screening med gynekologiskt cellprov infördes på 1970-talet har insjuknandet och dödligheten i livmoderhalscancer minskat betydligt. Men fortfarande drabbas ungefär 450 kvinnor i Sverige varje år, och 140 dör.  

De flesta av de drabbade kvinnorna har inte deltagit i regelbundna, gynekologiska cellprovskontroller. Den viktigaste åtgärden för att öka skyddet och minska dödsfallen är därför att få fler kvinnor att testa sig.

Forskare vid Sahlgrenska akademin har i en studie i Västra Götaland testat en metod som ökade deltagandet i cellprovskontroller med 70 procent.

I studien försökte barnmorskor vid samtliga mottagningar inom Västra Götalands mödrahälsovård ringa 4 000 kvinnor som inte tagit cellprover på mer än sex år, och erbjuda dem hjälp med att boka tid. Resultaten jämfördes sedan med en kontrollgrupp på 4 000 kvinnor som fått en rutinmässig årlig påminnelse.

Barnmorskorna fick kontakt med drygt hälften av alla kvinnorna på telefon och bokade tid för en tredjedel av dem. Några uteblev sedan från provtillfället, men totalt ledde försöket till att 18 procent i telefongruppen, totalt 718 kvinnor, tog ett cellprov – vilket är 70 procent fler än bland kvinnorna som endast fick sin årliga påminnelse.

– Av de kvinnor som kontaktades per telefon och sedan tog prov hade 39 cellförändringar. Det innebär att vi hittade fler onormala cellprov bland dessa kvinnor jämfört med genomsnittet i Västra Götaland, säger Gudrun Broberg, barnmorska och doktorand vid Sahlgrenska akademin.  

Den större andelen utgjordes dessutom av höggradiga cellförändringar som riskerar att utvecklas till cancer. När studien avslutades hade dubbelt så många höggradiga cellförändringar behandlats i telefongruppen som i kontrollgruppen.

Som skäl för att utebli från kontroll uppgav många kvinnor att de hade svårt att hitta en passande tid. Slutsatsen i Göteborgsstudien är att en personlig kontakt ökar flexibiliteten, vilket understryks av att hälften av tidsbokningarna i telefongruppen låg utanför mottagningens ordinarie tider.

– Det tyder på att planeringen av cellprovsmottagningarna inte har  motsvarat kvinnors behov. Efter studien avslutat har möjligheten att boka om tid och mottagning via Internet har införts i hela Västra Götalandsregionen och detta har gjort att deltagandet har ökat, säger Gudrun Broberg.

Den vanligaste orsaken bland de kvinnor som vid telefonsamtalet avstod från att boka tid var att de fått livmodern bortopererad, andra var hindrade av sjukdomar eller funktionshinder. En del kvinnor avstod för att de kände sig friska, andra för att de inte ville veta om de hade cellförändringar, några för att de kände obehag inför gynekologisk undersökning eller inför sjukvården i allmänhet.

– Några få kvinnor kunde inte betala provet. Andra uppgav att de aldrig haft sexuell kontakt och därför inte var i riskzonen. Även om insatser görs för att öka deltagandet så kommer det ändå alltid att finnas några kvinnor som inte vill delta, säger Gudrun Broberg.

Kostnaderna för telefonmetoden och de ökade antalet utredningarna och behandlingarna som följde är enligt forskarna mindre än vad de förebyggda cancerfallen skulle ha kostat att behandla.

Artikeln Increasing participation in cervical cancer screening: telephone contact with long-term non-attendees in Sweden publiceras i International Journal of Cancer.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera