Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 mars 2012

Gigantiska ögon gynnar stora bläckfiskar

De flesta djur som lever i vatten har inte större ögon än 9 cm i diameter. Undantagen är jättebläckfisken och kolossbläckfisken, vars ögon är tre gånger så stora. Tack vare sina gigantiska ögon kan bläckfiskarna se väldigt stora objekt på långt håll vilket gynnar dem då de, tillsammans med mindre bläckfiskar, utgör kaskelotens huvudsakliga föda.

En ny studie vid Lunds universitet visar att djur som lever i hav och sjöar i regel har maximalt 9 cm stora ögon. Större ögon än så är kostsamma att utveckla och underhålla, samtidigt som de kan försvåra etteffektivt kamouflage. Men på ca 1000 meters djup lever undantagen – jättebläckfisken och kolossbläckfisken. Det finns inget annat djur i världen som har större ögon, de mäter hela 27 cm i diameter.

– Bläckfiskarnas gigantiska ögon är optimala för att kunna se väldigt stora objekt på långt håll. Som till exempel kaskeloter, vars huvudsakliga föda består av djuphavsbläckfiskar, säger Dan-E Nilsson, professor i funktionell zoologi.

Tack vare bioluminescence (ljus från små organismer som lyser när de störs av andra djurs rörelser), så framträder kaskeloterna som stora lysande objekt nere i det dunkla havsdjupet. Bläckfiskarna kan upptäcka sin fiende på ca 120 meters avstånd och genast börja fly.

Forskningsresultaten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Text: Helena Bergqvist

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera