Artikel från Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 augusti 2011

Medbestämmande i vården nödvändigt för rehabiliteringen

Patienterna vill själva vara med och planera sin rehabilitering. Patientkonferenser ger dem kontroll och överblick. Det visar ett nytt masterarbete vid NHV. – De professionella ska ge patienten medbestämmande, säger Hanne Vest Hansen, klinisk utvecklingssköterska.

Hennes undersökning visar att när det gäller långa rehabiliteringsförlopp, som exempelvis för ryggmärgsskadade, kan patientkonferensen vara en hjälp för patienterna. De kan bidra till att de upplever kontroll och får överblick i en i övrigt kaotisk situation.

Ett första rehabiliteringsförlopp efter en ryggmärgsskada är ofta långvarigt och ställer stora kvar på den drabbade. Omfattande och livslånga funktionsnedsättningar som den enskilde ska hantera och kompensera för, kan bli följden.

För att gynna förloppet får alla patienter och deras anhöriga under sin sjukhusvistelse flera gånger inviterade till tvärfackliga konferenser där de själva kan vara med och planera sin vård.

I sin undersökning har Hanne Vest Hansen tittat på hur patienterna upplever det och vad det betyder för dem.
– Det visar sig att även nya ryggmärgsskadade och sorgdrabbade patienter gärna deltar aktivt i beslut om eget rehabiliteringsförlopp, säger Hanne Vest Hansen.

Läs: www.nhv.se/vesthansensve
Beställ: kirsi.gomes@nhv.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera