Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 augusti 2011

Svårbehandlad prostatacancer kräver nya läkemedel

Prostatacancer som blivit resistent mot hormonbehandling och som inte svarar på strålning eller cellgifter kräver nya behandlingsmetoder. Genom att angripa stamcellsliknande celler i prostatacancer arbetar forskare vid Lunds universitet med ett projekt för att utveckla nya framtida läkemedel.

Ett framgångsrikt samarbetsprojekt pågår mellan två forskargrupper, där forskare Rebecka Hellsten och professor Anders Bjartell vid Medicinska fakulteten avdelningen för Urologisk Cancerforskning, Skånes universitetssjukhus i Malmö och professor Olov Sterner och docent Martin Johansson vid avdelningen för Organisk Kemi, Kemicentrum i Lund nyligen publicerat de senaste forskningsresultaten i den vetenskapliga onlinetidskriften PLoS ONE.

– Prostatatumörer antas bestå endast av cirka 0.1 procents cancerstamceller, men då man om man inte lyckas utrota den delpopulationen av tumörcellerna riskerar man att tappa kontrollen och riskerar en ohämmad tillväxt av tumören. Cancerstamceller är ofta okänsliga för såväl hormonbehandling som för cellgifter och det är därför viktigt att rikta behandlingar mot alla typer av cancerceller, säger Anders Bjartell.

I tumörbiologiska analyser av prostatacancer har forskarna sett att proteinet STAT3 är aktivt i de stamcellsliknande cellerna. Forskargrupperna har i sina tidigare studier visat att naturprodukten galiellalakton påverkar STAT3 och har tillväxthämmande effekter på prostatacancer.

Genom utveckling av nya specifika STAT3-hämmare med galiellalakton som modell, hoppas forskarna på en utveckling av målriktade terapier som angriper de stamcellsliknande cancercellerna i prostatacancer och hindrar spridning och tillväxt av tumören.

Artikel:
Galiellalactone Inhibits Stem Cell-Like ALDH-Positive Prostate Cancer Cells
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0022118

Kontakt:
Anders Bjartell, professor och överläkare i urologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus i Malmö, Tel: 040-336398, Mobil arbete: 070-5952683, Anders.Bjartell@med.lu.se

Olov Sterner, professor i organisk kemi vid Lunds universitet, Tel: 046-2228213, Mobil arbete: 070-530 6649, Olov.Sterner@organic.lu.se

Kontaktinformation
Katrin Ståhl, 046-222 01 31

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera