Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 maj 2011

Ny markör hopp för säkrare upptäckt av prostatacancer

En helt ny markör för diagnos av prostatacancer har upptäckts av Uppsalaforskare med hjälp av en unik metod som utvecklats vid institutionen för immunologi, genetik och patologi. Studien, som denna vecka publiceras i amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, kan leda till säkrare diagnoser och färre onödiga operationer.

PSA-markören som idag används för diagnostik av prostatacancer har kritiserats för att ge falskt positiva svar och därmed leda till onödiga operationer. Därför är intresset stort för att hitta nya och bättre diagnostikmetoder.

–    I det begränsade patientmaterial vi undersökt i denna studie tycks denna markör på ett tydligare sätt korrelera med sjukdomens allvarlighet än vad PSA gör, säger Masood Kamali-Moghaddam, forskare i professor Ulf Landegrens forskargrupp vid institutionen för immunologi, genetik och patologi.

Gruppen har tidigare utvecklat en unikt snabb och exakt metod, kallad proximitetsligering, för effektiv bestämning av proteiner och metoden har nu förfinats vidare för detta ändamål.

En av medförfattarna till den aktuella studien, Gunnar Ronquist, visade redan för 30 år sedan att prostataceller pumpade ut stora mängder av en liten membranklädd partikel i sädesvätskan och han kallade dessa prostasomer. Det är dessa partiklar som nu stått i centrum för forskarnas intresse. Hypotesen är att de vid cancer istället för att hamna i sädesvätskan pumpas ut i omkringliggande cancervävnad vid invasiv cancer (tumörvävnad tränger in i normal vävnad) eftersom de utsöndrande cellerna inte längre mynnar i prostatans vanliga utförsgångar. Därmed skulle prostasomer kunna tänkas uppträda i blod vid tumörsjukdomar.

Det har tidigare inte varit möjligt att påvisa prostasomer i blod, men forskarna satte upp en mycket speciell test som kräver att flera olika antikroppar samtidigt känner igen olika proteiner på ytan av prostasomer, och med hjälp av denna kunde de påvisa förhöjda nivåer av prostasomer i blod från patienter med prostatacancer.

– Vi har en förhoppning att denna typ av markörer kan visa sig värdefulla inte bara vid prostatacancer utan också vid andra liknande tumörer, som sammantaget utgör den klart dominerande gruppen av elakartad cancer, säger Masood Kamali- Moghaddam.

Referens: Multiple recognition assay reveals prostasomes as promising plasma biomarkers for prostate cancer. PNAS Early Edition May 9-13, 2011. doi/10.1073/pnas.1019330108

För mer information, kontakta Masood Kamali- Moghaddam, tel: 018-471 44 54, 070-745 43 66, masood.kamali@igp.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera