Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 april 2010

Folsyra

Folsyra har länge ansetts gynna fertila kvinnor och graviditet, men i april varnade forskare om en ökad risk för bröstcancer. Vad ska man egentligen tro om folsyran? Livsmedelsforskaren Cornelia Witthöft kommenterar på forskning.se.

Vad är folsyra?
— Det är ett vitamin, ett essentiellt näringsämne som behövs för att bygga upp celler, arvsmassa och proteiner. Folsyra måste intas regelbundet via kosten eftersom kroppen inte själv kan bilda det, säger Cornelia Witthöft, docent i livsmedelsvetenskap vid SLU i Uppsala.

Varför rekommenderas det till gravida kvinnor?
— Livsmedelsverket rekommenderar ett intag av 400 mikrogram folsyra/folat per dag till kvinnor i barnafödande ålder. Eftersom det flesta inte får i sig tillräckligt mycket med kosten rekommenderas gravida att ta folsyratabletter i början av graviditeten. För låga mängder i kroppen ökar risken att föda ett barn med ryggmärgsbråck eftersom celldelningen inte fungerar korrekt hos fostret. Det är viktigt att få i sig folsyra innan och under de första veckorna av graviditeten.

Andra länder, till exempel USA, berikar obligatoriskt livsmedel som mjöl med folsyra för dess positiva effekter. Samtidigt kommer nu forskningsrön om att vitaminet kan öka risken för bröstcancer.

Varför ger forskningen så skilda budskap?
— Man måste skilja på folsyra och folat. Folat finns naturligt i livsmedel, medan folsyran är syntetiskt framställd. Kemiskt är de något olika och därför blir det lite olika resultat beroende på vilken form man studerar, säger Cornelia Witthöft.

— Folat behövs för att bygga upp celler och kan inte sättas i samband med cancer. Folsyra är också bra på många sätt, men några studier antyder att höga doser kan accelerera en cancer man redan har. Det är snarare en fråga om dos än om folsyran i sig. Även vatten och salt kan vara farligt i fel mängder… Den övre gränsen för intag av folsyra är satt till 1 milligram per dag.

Var finns folat naturligt då?
— Folat finns rikligt i baljväxter som ärtor och bönor, i fullkornsbröd och frukt och grönsaker, särskilt gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål och broccoli. Ordet folat kommer från latinets folio som betyder blad.

 
Text:  Eva Barkeman, forskning.se

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera