Artikel från Mälardalens universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 november 2009

Intelligenta robotar på väg ut i arbetslivet

Forskare vid Mälardalens högskola har utvecklat ett program som gör att människor kan kommunicera med robotar genom att prata med dem eller ge dem skriftliga instruktioner. Nu efterlyses industripartners som vill testa de intelligenta robotarna ute på den egna arbetsplatsen.

Hur kan människa och robot interagera med varandra? Den frågan har varit central i forskningsprojektet Intelligent robot-människa interaktion, som nu går mot sitt slut.

Projektet har resulterat i en produkt – ett dataprogram – där en människa kan säga till en robot, muntligt eller via textmeddelande, vad den ska göra. Roboten har då en kamera som gör att den kan se objekten man pratar om, vilket är nödvändigt om roboten exempelvis blir ombedd att plocka upp alla blå bitar och placera dem i låda nummer ett.

– Och finns det några oklarheter kan roboten ställa frågor. Det innebär att vi har en välfungerande interaktion mellan användaren och roboten, säger Baran Cürüklü, projektledare och lektor vid Mälardalens högskola.

Den nya produkten är utvecklad främst för att möta behoven hos små och medelstora företag, som utgör majoriteten av Europas företag.

– Om dessa företag investerar i modern produktionsteknik, till exempel robotar, och börjar använda vårt datasystem kan de öka sin konkurrenskraft och återigen tillverka produkter som inte längre tillverkas i Europa. Med hjälp av den här tekniken kan vi alltså flytta tillverkningen tillbaka till Europa från andra delar av världen, menar Baran Cürüklü.

Han tror att systemet för intelligenta robotar kan få ett stort genomslag, även när det gäller tillämpningsområden som exempelvis hälsorobotik, robotar i hemmiljö och automation.

– Idag finns inget liknande system på marknaden. Vårt system, som är lättanvänt och består av standardprodukter som inte kostar så mycket, kommer troligtvis att finnas ute på marknaden om två-tre år, tillägger doktoranden Batu Akan, som har implementerat i stort sett hela systemet.

Intresset för de intelligenta robotarna har varit stort när forskarna testat sitt nya system på Robotdalens dag och Tekniska mässan under hösten. Nu återstår att göra tester även ute i det verkliga arbetslivet. Därför söker projektgruppen efter industripartners som är intresserade av att ta reda på vad en intelligent robot skulle kunna tillföra det egna företaget.

Fram till slutet av 2009 finansieras själva forskningsprojektet av Robotdalen, Sparbanksstiftelsen Nya, VINNOVA och EU-medel, men forskarna hoppas nu på fortsatt finansiering i ytterligare tre år.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Baran Cürüklü, projektledare
Tfn: 021-103171, 073-9607453
E-post: baran.curuklu@mdh.se

Läs mer om projektet Intelligent robot-människa interaktion
http://www.robotikforsme.se/index.php?str=sme3
http://www.iss.mdh.se/index.php?choice=projects&id=0153

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera