Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 november 2009

Proteinnedbrytning ny metod för utveckling av cancerläkemedel

Ett gemensamt projekt med två forskargrupper från Stockholms universitet och Karolinska institutet har resulterat i upptäckten av en ny analysmetod för hur proteiner kan brytas ner. Den nyvunna insikten i hur cellernas byggstenar bryts ner kan komma att få stor betydelse för utvecklingen av nya läkemedel mot cancer. Upptäckten presenterades nyligen i tidskriften ”Journal of Molecular Biology”.

I varje cell finns tusentals olika proteiner som kontinuerligt reproduceras, det vill säga tillverkas och bryts ner för att hålla cellen frisk. Avvikelser i proteinnedbrytningen kan innebära att en cancersjukdom utvecklas. För att förhindra detta kontrolleras nedbrytningen genom strikt kontrollerade processer där stora proteinkomplex, proteasomer, klyver oönskade proteiner.

– I forskningsprojektet har vi identifierat hur proteinerna först måste öppnas upp, genom att vecklas ut, för att för att proteasomerna ska kunna klyva proteinet och fullt ut eliminera de proteiner som avviker från det normala. För att nå bästa effekt i klyvningen behöver proteasomerna hjälp av det så kallade p97 ATPas-komplexet, berättar Patrick Young, docent vid Institutionen för genetik, mikrobiologi och toxikologi, Stockholms universitet.

Resultatet de två grupperna har erhållit tyder på att inledningen av uppveckningsprocessen är mer komplex än vad man tidigare trott. Exakt hur p97 verkar i proteinnedbrytningen har tidigare inte varit känt. Forskargrupperna har upptäckt att kompakt veckade ubiquitinerade fluorescerande proteiner, det vill säga lysande proteiner som är märkta för nedbryting, som normalt behöver p97 för nedbrytning ej längre behöver assistans då en ostrukturerad peptid hopfogades med det ubiquitinerade proteinet.

– Forskningen har lett till utvecklingen av en fluorescent analysmetod som kan användas för att identifiera substanser som specifikt hämmar p97-beroende proteinnedbrytning. Sådana substanser kan potentiellt vara mycket intressanta i behandlingen av ett flertal olika cancerformer, säger Patrick Young.

Analysmetoden utvecklas i samarbete med Prozeo och Serendipity Innovations, som båda är så kallade inkubatorföretag vid Stockholms universitet.

För ytterligare information
Patrick Young, docent, Institutionen för genetik mikrobiologi och toxikologi, Stockholms universitet, tfn. 08-16 31 07, e-mail: patrick.young@gmt.su.se

För ytterligare information
08-16 40 90, press@su.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera