Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 juli 2008

Forskning.se:s sommarlänkar

Forskning.se:s sommarlänkar Här har vi samlat tips om nyttiga, lärorika och roliga alternativ till sommaraktiviteter utanför badstrand och hängmattan. Badvatten Hur mäter man badvatten? Hur värms sjöar upp? Vad betyder pålandsvinden? Detta och mycket mer kring badande och sjöar kan du läsa om på SMHIs webbsida. http://www.smhi.se/sgmain/sommar/bad.htm Vattenkikaren Vattenkikaren har tips på böcker, länkar och […]

Forskning.se:s sommarlänkar

Här har vi samlat tips om nyttiga, lärorika och roliga alternativ till sommaraktiviteter utanför badstrand och hängmattan.

Badvatten

Hur mäter man badvatten? Hur värms sjöar upp? Vad betyder pålandsvinden? Detta och mycket mer kring badande och sjöar kan du läsa om på SMHIs webbsida.
http://www.smhi.se/sgmain/sommar/bad.htm

Vattenkikaren

Vattenkikaren har tips på böcker, länkar och spännande undersökningar som barnen kan ägna sig åt vid hav och strand. Här visas också prov på hur många olika organismer som kan dölja sig vid klippstränder, sandstränder och i vattnet runt om i vårt land. Plocka fram förstoringsglaset och börja leta! Vattenkikaren produceras av Tjärnö marinbiologiska laboratorium vid Göteborgs universitet.
http://www.vattenkikaren.gu.se/inspira/inspira.html

Linnéherbariet

Linnéherbariet på Naturhistoriska riksmuseet har cirka 4 000 herbarieark som tidigare endast varit åtkomliga för forskare. Nu finns de flesta av dessa ark presenterade på museets webbsida.
http://linnaeus.nrm.se/botany/fbo/welcome.html.se

Artdatabank

Växter, svampar, djur På Artdatabanken, vid Sveriges lantbruksuniversitet kan du läsa om så kallade rödlistade arter. Där finns data om över 4 000 hotade och sällsynta växter, svampar och djur.
http://www.artdata.slu.se/rodlista/index.cfm

Humlor

Läs om olika humlearter och om hur humlor gör. Materialet på Humlesidan har tagits fram inom Svenska vildbiprojektet på ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, Uppsala med stöd av Världsnaturfonden WWF.
http://www.artdata.slu.se/Humlor/Index_humlor.htm

Svampboken

Naturhistoriska riksmuseet presenterar ett antal svampgrupper och visar bilder av några arter ur varje grupp. Du hittar goda matsvampar, giftiga svampar och arter som ibland förväxlas med matsvampar.
https://wwwnrmse/forskningochsamlingar/vaxter/kryptogambotanik…

UV-strålning och sol

På Strålsäkerhetsmyndigheten hittar du fakta om sol och ultraviolett strålning, aktuella UV-index samt tips och råd.
http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Allmanhet/

Allergi

Rinner näsan, kliar det i ögonen under sommaren? Då kan du vara allergisk mot pollen. På Utbildningsradions hemsida kan du lära dig vad allergi är och vad man kan göra åt det.
http://www.ur.se/allergi

Väder

Vädret kan ställa till stor förtret under sommaren. På webbplatsen Vattenkikaren, som är producerad vid Göteborgs universitet, kan du studera vad som påverkar vädret och hitta experiment om väder.
http://www.vattenkikaren.gu.se/Cruse/Vader.html

Järnålder, medeltid

Kulturhistoriskt intressanta platser beskrivs av Riksantikvarieämbetet. Läs om skeppssättningar från järnåldern, medeltidsborgar, slott och gravfält – Sverige har en rikedom av kulturhistoriska miljöer. Upptäck spåren från det förflutna och låt dig inspireras till att lära mer om vårt kulturarv och vår historia.
http://www.raa.se/cms/extern/se_och_besoka/sevardheter.html

Vikingasommar på Historiska museet

På historiska museet kan du i sommar prova på brödbak, vikingatida hantverk, lekar och spel. Det finns även möjlighet att bli arkeolog för en dag. Du får hjälp av museets arkeologer samt får låna utrustning på plats.
http://www.historiska.se/

Vikingar, pirater och indianer

Är du intresserad av vikingar, pirater eller indianer? På Unga faktas hemsida presenteras på ett roligt och intressant sätt fakta om vikingar liv och leverne.
http://www.ungafakta.se/

Glimmingehus, säsongsprogram

Bland årets evenemang finns vandringsteater i borgen, en humoristisk och humorfylld föreställning kallad “Skallgång”. Det finns även möjlighet att ägna sig åt medeltida bågskytte där man får prova på att skjuta med pil och båge på gammalt vis. Det årligt återkommande tornerspelet, filmvisning och skymningsvandring är andra aktiviteter som finns på Glimmingehus.
http://www.raa.se/cms/extern/se_och_besoka/glimmingehus/program_2008.html

Arkeologiska utgrävningar

Information om aktuella arkeologiska utgrävningar finns på Riksantikvarieämbetets hemsida.
http://www.arkeologiuv.se/

Hällristningar

På Vitlycke museum hittar du exempelvis utställningar, en rekonstruerad bronsåldersgård och bildspel. I anslutning till Vitlycke museum finns Vitlyckehällen som är en av landets största hällar. Den är också världens kanske mest kända enskilda hällristning, och den mest besökta.
http://www8.vgregion.se/vitlycke/default.asp?h=400

Runskolan

Frågor och svar om runor hittar du på Runskolan, Riksantikvarieämbetet.
http://www.raa.se/cms/extern/kulturarv/arkeologi_och_fornlamningar/

Museum Gustavianum i Uppsala

På Museum Gustavianum i Uppsala kan du lära dig att bli en molnspanare i sommar. Lär dig hur de ser ut och vad de heter men också om moln i konsten. I museet visas också det Augsburgska konstskåpet, vikingatida fynd, universitets historia, mumier och mycket mer.
http://www.gustavianum.uu.se/node1

Vetenskapsradion på stranden

Nu kan du lyssna på Vetenskapsradion på stranden eller i skogen. Sveriges Radio erbjuder nämligen poddradio, en tjänst som gör det möjligt att ladda ner radioprogram och lyssna på dem i exempelvis mp3-spelaren eller mobiltelefonen.
http://www.sr.se/cgi-bin/mall/index.asp?ProgramID=2332

Svenska Science Centers

Science Centers kan beskrivas som interaktiva tekniska rum med syfte att stimulera barns och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik. Här finns stora maskiner och apparater, interaktiva experiment och mycket mer. De svenska centren finns över hela landet och kan med fördel besökas en regnig sommardag.
http://www.nordicscience.org/medlemmar.htm#Sweden

Guidade visningar i Falu gruva

I gruvan visas du runt i orter, schakt och sänken från gången tid. I gruvan finns hisnande djup och väldiga salar. Arbets red skap, stegar och trappvägar från förr ger talande bevis för det hårda arbetet gruvarbetarna hade.
http://www.falugruva.se/sv/Kopparberget/Start/

Bli barn för en dag i Östersund

Klä dig som förr, tala, arbeta och leka som förr och möta djur? För en dag kan du få du leva i en annan tid. Du får ett nytt namn, och du kan låna historiska kläder.
http://www.jamtli.com/3867.barn_for_en_dag.html

Lovande framsteg i stamcellsforskningen

Henrik Semb har ofta, i föredrag, diskussioner och intervjuer, betonat att det dröjer minst 15-20 år innan någon rätt kan guida en stamcell i alla de vägval som leder till en färdig insulinproducerande betacell. Men nu är han mer optimistisk rörande tidsaspekterna kring stamcellsforskning.
http://www.med.lu.se/plain/ludc/diabetesportalen_se/forskarprofilen/

Förhandlares kommunikativa kompetens

Mats Landqvists forskning beskriver hur vi använder språket och vilken betydelse språkanvändningen har för exempelvis resultatet av en förhandling. Forskningen har fokus på metakommunikation, det vill säga språkliga uttryck för kommunikativ medvetenhet.
http://webappl.web.sh.se…

Spårning och begränsning av utsläppen av kemikalier

Vi omger oss med hundratusen kemikalier i vår dagliga miljö och nya kommer ständigt. Deras långsiktiga påverkan på djur och natur vet vi mycket lite om. Anna Ledin är ny professor i Tema vatten med just dessa frågor som sitt forskningsområde.
http://www.liu.se/forskning/portratt/annle

Det är inte eleverna det är fel på utan matteundervisningen

Svenska elever är inte usla i matte men det är bekymmersamt att så många elever inte klarar målen. En förändra matematikundervisning behövs för att svenska elever ska prestera bättre, säger Johan Lithner, professor i matematikdidaktik.
http://www.umu.se/umu/forskning/forskarportratt/forskarp_johan_lithner.html

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera