Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 oktober 2007

Cellfusion kan förklara cancerspridning

Metastaser är en fruktad komplikation vid cancersjukdomar. Men mekanismen bakom är dåligt känd. Nya forskningsresultat vid Linköpings universitet stöder hypotesen att det handlar om cellfusion – tumörceller som slår sig samman med inflammatoriska celler från immunförsvaret, så kallade makrofager.

-Vid en sådan fusion överförs makrofagens DNA till tumörcellen. Detta leder till att tumörcellen blir rörligare och kan ta sig ut i kroppen och orsaka dottersvulster, säger Joar Svanvik, professor i kirurgi.

I en förberedande studie fann forskargruppen att flera proteiner som normalt endast finns i makrofager också fanns i cancerceller. En undersökning av tumörvävnad från 133 bröstcancerpatienter i Östergötland gav ytterligare stöd för hypotesen. De kvinnor vars tumörer innehållit makrofagprotein fick betydligt fler metastaser och uppvisade också en högre dödlighet än andra.

Nu pågår studier av tjocktarmscancer – som också har en stark tendens att sätta dottersvulster – samt av tumörer i transplanterade organ för att klarlägga ursprunget av deras gener.

4-5 oktober möts ett 60-tal internationella forskare i Söderköping för att diskutera de senaste rönen på området. En av talarna är Georg Klein, nestor inom svensk cancerforskning. Symposiet Cell fusion, lateral oligonucleotide transport and cancer finansieras av Cancerfonden och Vetenskapsrådet.

Till konferensen kommer också bland andra de kända cell- och cancerforskarna John Pawelek från Yale School of Medicine, Rolf Bjerkvig från Universitetet i Bergen och Rolf Ohlsson från Uppsala universitet.

– Stödet för hypotesen om cellfusion växer stadigt, säger Joar Svanvik som arrangerar konferensen tillsammans med LiU-kollegerna Anders Rosén och Bo Nordenskjöld.

Kontaktinformation
Joar Svanvik, 0706-759149, joar.svanvik@ibk.liu.se

Journalister är välkomna att besöka symposiet som äger rum på Söderköpings brunn med start 4 oktober kl 12. Anmälan till Viveca Axén, 013-223541, vivax@ibk.liu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera