Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 mars 2007

Stor studie kopplar HPV till flera cancerformer

Kvinnor som lider av utdragna HPV-infektioner löper sju gånger större risk att drabbas av vaginalcancer än normalt, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Även risken för cancer i analöppningen och vulvan ökar kraftigt. Studien bygger på data från 3,7 miljoner svenska kvinnor och är den största i sitt slag någonsin.

– Våra resultat stödjer tidigare forskning som indikerat att utdragen HPV-infektion leder till kraftigt ökad risk för anogenital cancer, alltså cancer i vagina, vulva eller analöppningen, säger, professor Pär Sparén vid Institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik.

De nya forskningsrönen publiceras i nätupplagan av The Lancet Oncology. Forskarna menar att de tydliga resultaten ger stöd för att vaccination mot livmoderhalscancer kan skydda även mot så kallad anogenital cancer efter utdragen infektion med humant papillomvirus (HPV).

Av de kvinnor som deltog i studien var 125 000 drabbade av ett förstadium till livmoderhalscancer. Efter justering för socioekonomisk status och rökning visade dessa kvinnor en sju gånger större risk att drabbas av vaginal cancer, jämfört med de kvinnor som inte haft några förändringar av denna typ i livmoderhalsen.

Vidare var risken för vulva- och analcancer nästan tre gånger större. Efter tio år var riskerna för vaginal- och analcancer fortfarande fem gånger större, och risken för vulvacancer fördubblad. Den absoluta skillnaden i förekomst av anogenital cancer mellan grupperna steg med ökande ålder.

– Studien tyder också på att HPV-vaccination, förutom att förebygga livmoderhalscancer, sannolikt också kommer att förebygga anogenital cancer, säger Pär Sparén.


Publikation:
“Risk of anogenital cancer after diagnosis of cervical intraepithelial neoplasia: a prospective population-based study“
Gustaf Edgren och Pär Sparén
The Lancet Oncology online 27 februari 2007
DOI:10.1016/S1470-2045(07)70043-8

Kontaktinformation
För frågor, kontakta:

Professor Pär Sparén
Tel: 08-524 861 02
Mobil: 070-758 46 74
E-post: par.sparen@ki.se

Doktorand Gustaf Edgren
Tel: 08-524 861 40
Mobil: 070-818 68 62
E-post: gustaf.edgren@ki.se

Presskontakt:
Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 96
Mobil: 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera