Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 december 2006

Nanoteknik i kampen mot prostatacancer

Ny unik metod att spåra prostatacancer:Ett nanochip där målsökande molekyler hittar själva tumören

En ny, minimal och snabb teknik att spåra cancer finns nu i Lund.
Ett minichip med målsökande molekyler som själva hittar spår av tumören, i detta fall prostatacancer.
– Den nya diagnostiska metoden förutsätts kunna spara liv, pengar och lidande, säger Thomas Laurell, professor och en av ledarna bakom mikrochiptekniken.
Varje år drabbas 10 000 svenska män av prostatacancer och sättet att spåra cancern har hittills varit inexakt med en mycket hög överdiagnostisering.
Men med en ny unik biomedicinsk teknik kan processen göras snabbare, mer exakt, mindre smärtsam och därmed mer effektiv, menar en grupp forskare i Lund.
Det de arbetar med är nanobioteknik som ger instrument i miniformat, i detta fall en analysplatta som inte är större än en liten pekfingernagel.
På den finns 98 enormt små punkter, som vätskan sugs upp i och därefter analyseras olika proteiner i en breddanalys där varje punkt markerar förekomsten av en biomolekyl, som i provet signalerar för en tumör (söker upp tumören) och även visar hur svårartad den är.
Genom denna snabbhet och förbättrade tumörklassificering hoppas forskarna att behandling och medicinering bättre kan anpassas till varje individs behov.
Hjärnan bakom tekniken är Thomas Laurell, professor i medicinska och kemiska mikrosensorer på Institutionen för elektrisk mätteknik vid LTH, Lunds tekniska Högskola.
– Med vår teknik räknar vi med att kunna spåra prostatacancern bättre och även se vilken typ det är. Vi kommer att kunna få svar på många fler frågor och därmed förbättras förutsättningarna för en korrekt diagnos, säger han och visar den minimala analysplattan av kisel.
Basen i hans forskningsprojekt är ett kiselmikrochip, som utvecklats tvärvetenskapligt och som först användes för blodsockeranalys och därefter under slutet av 1990-talet kom till användning inom fler biomedicinska områden för snabb identifiering av sjukdomskorrelerade proteiner via masspektrometri.
Inom prostatacancerprojektet samarbetar Thomas Laurell och hans teknikerteam i Lund med professor Hans Lilja, doktor Johan Malm och professor Anders Bjartell, UMAS, Malmö, alla mycket erkända för sin prostatacancerforskning.
Thomas Laurell har just tilldelats fyra nya miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att förfina metoderna och han säger:
– Jag är mycket glad för det, risken kunde annars ha varit att tio års forskning varit förgäves.

Text: GUN LAURITZSON

Foto:
GUNNAR MENANDER

Kontaktinformation
Här kan man nå Thomas Laurell:
Laurell, Thomas
professor, Institutionen för elektrisk mätteknik, Hs 7
Tel: 046-2227540, Fax: 046-2224527
Thomas.Laurell@elmat.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera