Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 november 2006

Läskdrickande ökar risken för cancer i bukspottskörteln

Hög konsumtion av söta livsmedel ökar risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln visar en ny studie från Karolinska Institutet. Rikligt intag av läskedrycker, fruktkrämer och socker i kaffet är tre vanliga sätt att höja risken.

Cancer i bukspottskörteln är en mycket farlig cancerform som troligen kan framkallas av att bukspottskörteln producerar förhöjda mängder insulin som följd av en rubbad glukosmetabolism. Ett välkänt sätt att öka insulinproduktionen är att äta mycket socker. I en ny stor studie kan forskarna nu för första gången visa att konsumtionen av söta livsmedel påverkar risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln.

Studien startade hösten 1997 då forskarna lät nästan 80 000 friska kvinnor och män besvara en enkät om sina kostvanor. Gruppen följdes sedan upp fram till och med juni 2005. Enligt cancerregistret hade då 131 personer ur studiegruppen drabbats av cancer i bukspottskörteln.

Forskarnas analyser visade att risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln påverkades av mängden socker i kosten. Störst risk hade de som drack mycket läsk eller saft. Den grupp som uppgav att de drack läskedryck eller saft 2 ggr/dag eller oftare hade 90 procent ökad risk jämfört med dem som aldrig drack dessa drycker. Personer som tillsatte socker till mat eller dryck, exempelvis till kaffe, minst 5 gånger om dagen uppvisade en riskökning på 70 procent jämfört med dem som aldrig tillsatte socker. Även de som åt fruktkrämer minst en gång om dagen hade en förhöjd risk – de drabbades av cancerformen 50 procent oftare än dem som aldrig åt fruktkrämer

Trots att risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln är relativt liten är det viktigt att öka kunskapen om riskfaktorerna bakom sjukdomen, menar Susanna Larsson, en av forskarna bakom studien.

– Det är den kanske allra allvarligaste cancerformen med mycket dåliga prognoser för den drabbade. Eftersom den är svårbehandlad och ofta upptäckts för sent är det särskilt viktigt att lära sig förebygga sjukdomen, säger hon.


Publikation:
“Consumption of sugar and sugar-sweetened foods and the risk of pancreatic cancer in a prospective study”
Susanna C Larsson, Leif Bergkvist och Alicja Wolk
The American Journal of Clinical Nutrition, November 2006

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:

Forskare Susanna C Larsson
Institutet för Miljömedicin
Tel: 08-524 860 59
E-post: Susanna.Larsson@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 95, 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera