Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 oktober 2006

Fet fisk skyddar mot prostatacancer

Män som äter mycket fet fisk löper mindre risk att drabbas av prostatacancer, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Effekten beror troligen på det rikliga innehållet av omega-3-fettsyror, men det spelar också roll vilka gener man bär på.

I Sverige är prostatacancer den allra vanligaste cancerformen medan den är mindre vanlig i länder som Kina och Japan. Varför risken att drabbas varierar beroende på var man bor är svårt att veta säkert, men en del av förklaringen ligger troligen i skillnader i kosten. Ämnen som ofta har pekats ut som viktiga i sammanhanget är EPA och DHA, två omega-3-fettsyror som det finns gott om i fet fisk som lax, sill och makrill. I cellförsök har forskare sett att omega-3-fettsyror kan hindra canceruppkomst men betydelsen av en omega-3-rik kost är fortfarande en öppen fråga.

För att ta reda på om omega-3-fettsyror i mat påverkar cancerrisken har forskarna frågat 1500 svenska män med diagnostiserad prostatacancer om deras matvanor och jämfört svaren med friska personer i en kontrollgrupp. Resultaten ger starkt stöd för hypotesen om omega-3-fettsyrornas nyttighet. Män som äter lax mer än en gång i veckan löper 43 procent mindre risk att drabbas av prostatacancer jämfört med dem som aldrig äter lax.

Männen lämnade också blodprov som forskarna har analyserat i jakt efter genetiska faktorer bakom prostatacancer. Resultaten visar att endast de män som bär på en särskild variant av genen COX-2 fick ett skydd av den feta fisken. Den grupp män som både bar på genvarianten och ofta åt lax hade 72 procent mindre risk jämfört med dem som aldrig åt fet fisk.

Forskarnas förklaring är att genen styr utfallet när omega-3-fettsyror och omega-6-fettsyror, som finns i vegetabiliska oljor, konkurrerar om att ingå i hormonliknande ämnen, prostaglandiner, i kroppen. Prostaglandiner som är uppbyggda av omega-3-fettsyror är inflammationshämmande och kan troligen motverka canceruppkomst. Om prostaglandiner med omega-6-fettsyror dominerar dämpar dessa den “goda” effekten av omega-3-fettsyrorna.

Maria Hedelin som har arbetat med studien tycker att det finns goda skäl att äta fet fisk trots att 40 procent av männen faktiskt saknar den “skyddande” varianten av genen.
– Den här studien visar att det finns en interaktion mellan kostfaktorer och våra gener, men det är alltid svårt att säga säkert vilken roll generna spelar. För den som inte bär på den här genvarianten kan omega-3-fettsyror dessutom ändå vara bra på helt andra sätt, säger hon.

Publikation:
The association of frequent consumption of fatty fish with prostate cancer risk is modified by COX-2 polymorphism
Maria Hedelin, Ellen T. Chang, Fredrik Wiklund, Rino Bellocco, Åsa Klint, Jan Adolfsson, Katarina Shahedi, Jianfeng Xu, Hans-Olov Adami, Henrik Grönberg, Katarina Augustsson Bälter.
International Journal of Cancer Online October 25 2006, DOI 10.1002/ijc.22319

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Forskare
Maria Hedelin
Institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik
Tel: 08-524 861 53
Mobil: 070-740 18 58
E-post: Maria.Hedelin@ki.se

Karolinska Institutets pressjour
Tel: 08-524 860 99
E-post: Ulla.Bredberg@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera