Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 september 2006

Banbrytande cancerforskare belönas med pris

Lars Holmgren har omkullkastat rådande föreställningar och öppnat nya vägar för framtidens cancerforskning. Hans insatser belönas nu med Eric K. Fernströms pris vid Karolinska institutet.

I motiveringen från Karolinska Institutets priskommitté står att läsa att Lars Holmgrens upptäckter om sjukdomsmekanismer helt ändrar befintliga dogma och att hans upptäckt av så kallad lateral överföring av DNA kommer att revolutionera det sätt vi ser på cancerutveckling i framtiden.

Cancerforskare har länge levt i tron att cancer uppstår genom att en enskild cell muterar, delar sig okontrollerat och ger upphov till en tumör. Problemet är bara att det ofta krävs en kombination av upp till sex olika mutationer för att en normal cell ska bli en cancercell. Hur så många mutationer kan inträffa i samma cell under kort tid har varit en av cancerforskningens stora gåtor.

Lars Holmgren har visat att mutationer i själva verket kan uppstå i många olika celler och därefter ansamlas i en enskild cell. Fenomenet kallas lateral överföring av DNA och innebär att celler tar upp och återanvänder DNA som läcker ut från döende grannceller. Under vissa omständigheter kan en cell på så sätt inkorporera mutationer från sin omgivning i sitt genom – när tillräckligt många mutationer har ackumulerats förlorar den kontrollen över sin cellcykel och blir en cancercell. Han har också visat att en sådan ackumulation av skadliga mutationer fortgår i de små tumörer som kan finnas kvar i kroppen i ett “slumrande” tillstånd långt efter att alla synliga tumörer har avlägsnats.

Lars Holmgren har dessutom bidragit med viktiga kunskaper om hur blodkärl bildas kring tumörer och förser dessa med näring. Helt nya molekyler som reglerar tillväxten av blodkärl har identifierats vilka i förlängningen kan användas för att utveckla behandlingsmetoder som stryper näringstillförseln till tumörer.

Eric K. Fernströms stiftelse bildades 1978 för att främja vetenskaplig medicinsk forskning. Stiftelsens främsta syfte är att årligen utdela penningpriser till forskare som gjort framstående insatser inom de medicinska vetenskaperna. Eric Fernström ville särskilt stimulera yngre forskare. Stiftelsen delar därför årligen ut ett nordiskt pris och sex priser till yngre forskare. Var och en av landets medicinska fakulteter utser sin egen pristagare.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:

Jan Carlstedt-Duke, dekan i forskning, Karolinska Institutet
Tfn: 08-52486470
E-post: jan.carlstedt-duke@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tfn: 08-524 838 95, 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

För kontakt med pristagaren:
Lars Holmgren
Tfn: 070-755 26 43
E-post: lars.holmgren@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera