Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 september 2006

Fet fisk skyddar mot cancer

Om man vill undvika att få njurcancer är det en god idé att äta lax eller annan fet fisk några gånger i månaden. Det visar en ny stor studie vid Karolinska Institutet som publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften JAMA.

I samband med att 90 000 svenska kvinnor bjöds in till mammografiundersökning i slutet av åttiotalet fick de en enkät om matvanor i brevlådan. Med hjälp av cancerregistret och svaren från ytterligare en enkät i slutet av nittiotalet drar forskare vid Karolinska Institutet nu slutsatsen att kvinnor som äter fet fisk får ett betydande skydd mot njurcancer på köpet.

Minst en portion fet fisk i veckan under hela perioden (1987-2004) gav 74 procents minskning av risken för njurcancer, jämfört med dem som aldrig åt fet fisk. Den grupp som vid studiens början åt fet fisk åtminstone en gång i veckan, men som det saknas uppföljningsinformation om, uppvisade 40 procents minskad risk.

– Det är första gången sambandet mellan konsumtion av fet fisk och njurcancer studeras. Att tidigare studier inte har kunnat påvisa något samband mellan fiskkonsumtion och njurcancer beror på att de inte har skiljt mellan fet och mager fisk, säger professor Alicja Wolk som har arbetat med studien.

En väsentlig skillnad mellan fet och mager fisk är innehållet av omega-3-fettsyror och vitamin D – ämnen som enligt tidigare cellförsök verkar kunna skydda mot cancer. Fet fisk innehåller 20-30 gånger mer av omega-3-fettsyror än mager fisk och 3-5 gånger så mycket vitamin D. I studien räknas lax, sill, sardiner och makrill som fet fisk, medan till exempel torsk och tonfisk räknas som mager fisk.

Studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Medical Association (JAMA) den 20 september.


Publikation:
“Long-Term Fatty Fish Consumption and Renal Cell Carcinoma Incidence
In a Population-Based Prospective Cohort of Women” av Alicja Wolk A, Susanna Larsson, Jan-Erik Johansson och Peter Ekman, JAMA september 2006.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:

Professor Alicja Wolk
Tel: 08-524 861 70
E-post: Alicja.Wolk@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 95 eller 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera