Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 juni 2006

Har indiska kvinnors kamp mot mäns drickande lett till en ökad demokratisering?

Har kvinnors mobilisering i den så kallade anti-arrakrörelsen i Andhra Pradesh, en delstat i södra Indien, lett till en ökad demokratisering? Den frågan ställer Marie Larsson i en ny avhandling vid Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet.

Allt startade 1993 i byn Dubagunta i sydöstra Andhra Pradesh när bykvinnorna reste sig mot männens drickande. Under några månader spreds rörelsen över hundratals byar. Alkoholkonsumtionen bland män från lägre klasser och kaster på landsbygden hade ökat kraftigt sedan 1980-talets början. Våld och minskade familjeinkomster hade blivit en del av kvinnors vardag.
– Men kvinnor bör inte ses som passiva offer. Det är därför viktigt att studera deras roll i sociala rörelser, säger socialantropologen Marie Larsson.

Man kan inte enbart förklara rörelsens snabba spridning över delstaten utifrån kvinnors privata problem menar Marie Larsson. Det är också viktigt att undersöka hur och varför de enade sig över hushålls, by- och distriktgränser i en gemensam rörelse. Alfabetiseringskampanjen som startade 1991, den lokala pressen och de medelklassaktivister som koordinerade gemensamma protestaktioner i städerna hade stor betydelse för hur rörelsen spreds.

Rörelsen blev snabbt politiserad i och med att politiska partier tog upp alkoholförbudet som en viktig fråga i den kommande valkampanjen. Den 16 januari 1995 införde det segrande Telugu Desam-partiet förbud för alkoholhaltiga drycker. Redan 1997 drogs förbudet delvis in. I ett längre tidsperspektiv var emellertid rörelsen inte enbart misslyckad, anser Marie Larsson.
– Det faktum att kvinnor, som inte brukade lämna sina hem, deltog i den offentliga sfären kan ses som ett led i demokratisering och ökad medvetenhet. En annan konsekvens av rörelsen var att många kvinnor startade småskaliga besparingsgrupper, något som hade varit omöjligt några år tidigare, säger Marie Larsson.

Avhandlingens titel: “When Women Unite!” The Making of the Anti-Liquor Movement in Andhra Pradesh, India.

Disputationen äger rum den 9 juni kl 10 i hörsal 4, hus B, Universitetsvägen 10, Stockholms universitet.

Mer information:
Marie Larsson nås på tfn 0733-02 82 03, 08-641 35 84, e-post l-marie@spray.se
För bild på Marie Larsson, kontakta Maria Sandqvist, Enheten för kommunikation och samverkan, Stockholms universitet, tfn 08-16 13 77, e-post maria.sandqvist@eks.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera