Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 februari 2005

Solljus minskar risken för cancer i lymfkörtlarna

En ny studie från Karolinska Institutet och Uppsala Universitet visar, tvärtom vad man tidigare trott, att solljus minskar risken att drabbas av tumörer i lymfkörtlarna, så kallade maligna lymfom. Studien publiceras i kommande nummer av tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Antalet nya fall av lymfom per år har tredubblats under de senaste 40 åren och orsakerna är till stor del okända. En hypotes har varit att frekvent solande skulle kunna öka risken för denna cancer, främst för den vanligare formen non-Hodgkin lymfom, men även för lymfom av Hodgkin typ. Men en färsk studie från Karolinska Institutet i samarbete med Uppsala Universitet och forskare i Danmark visar tvärtom att frekvent solande, främst i solen men också under sollampor/solarier, ser ut att minska risken för främst non-Hodgkin lymfom med cirka 30-40 procent.

– Vi ser likadana samband om vi analyserar svar från Sverige och Danmark för sig, och om vi studerar olika hudtyper var för sig. Det innebär att risken för systematiska fel minskar och att ttrovärdigheten i vår studie ökar, säger Karin Ekström Smedby, doktorand vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet.

Studien är baserad på telefonintervjuer med mer än 3000 patienter som nyligen fått diagnosen malignt lymfom, antingen non-Hodgkin eller Hodgkin lymfom, under 1999-2002 i Sverige och Danmark, samt drygt 3000 slumpmässigt utvalda personer i befolkningen utan den här sjukdomen. Man frågade också efter tidigare diagnostiserad hudcancer.

Mekanismer oklara
Sedan tidigare är det väl känt att frekvent solande ökar risken att drabbas av hudcancer. Om resultaten från den aktuella studien står sig och kompletteras med ytterligare data kan råden om solning komma att nyanseras framöver, tror Karin Ekström Smedby.

– Men vi har inte studerat mekanismerna till att solljus minskar risken för lymfom. Mer forskning behövs för att ge råd om faror och nyttoeffekter av solning i ett större perspektiv, säger hon.

Forskarna ska nu gå vidare med andramekanistiska studier för att ta reda på vilka biologiska mekanismer som skulle kunna ligga bakom sambandet.

Publicerat i Journal of the National Cancer Institute 2 februari 2005:
Ultraviolet Radiation Exposure and Risk of Malignant Lymphomas Karin Ekström Smedby, Henrik Hjalgrim, Mads Melbye, Anna Torrång, Klaus Rostgaard, Lars Munksgaard, Johanna Adami, Mads Hansen, Anna Porwit-MacDonald, Bjarne Anker Jensen, Göran Roos, Bjarne Bach Pedersen, Christer Sundström, Bengt Glimelis, Hans-Olov Adami
J Natl Cancer Inst. 2005;97:1-11

För mer information kontakta:
Karin Ekström Smedby, Karolinska Institutet, Telefon: +591-2 277 15 80 E-post: Karin.Ekstrom@meb.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera