Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 september 2004

Kvalificerad yrkesutbildning – en viktig del av svenskt arbetsliv

Kompetenskraven i arbetslivet förändras. Att vara en problemlösare, beredd på förändringar och snabb att lära om till nya uppgifter blir allt viktigare. Doktoranden Mats Lindell vid Luleå tekniska universitet har följt den kvalificerade yrkesutbildningen sedan starten 1996 och kan, i sin avhandling, bland annat berätta att åtta av tio KY-deltagare har fått jobb eller startat eget företag.

Kopplingen mellan utbildning och de rätta kvalifikationerna blir, i arbetslivet, allt viktigare. Den moderna arbetsmarknaden ställer också höga krav på den anställdes beredskap på förändring, förmåga att själv lösa problem och att snabbt lära sig nya arbetsuppgifter.

Det är mot denna bakgrund som Mats Lindell, doktorand vid Luleå tekniska univeristet, har följt utvecklingen och etableringen av den Kvalificerade yrkesutbildningen (KY).

Utbildningen, som funnits sedan 1996, bygger på internationella erfarenheter av utbildningsplantering och samverkan mellan skola och arbetsliv och skiljer sig mot tidigare uppfattningar om hur en yrkesutbildning ska utformas. Med KY är det främst lokala och regionala företag som, efter egna behov, och tillsammans med utbildningsaktörer bestämmer kursernas utformning och innehåll. Den arbetsförlagda utbildningstiden utgör en tredjedel av kursen där studenterna tidigt får en möjlighet att använda de kunskaper de inhämtat på teoretisk väg i praktiken. “Lärande i arbete” har uppfattats som mycket positivt.

I Mats Lindells forskning, som han bedrivit tillsammans med bland annat Statistiska centralbyrån och Institutet för arbetsmarknads-politiska utärderingar, framgår exempelvis att åtta av tio som genomgått en kvalificerad yrkesutbildning antingen fått arbete eller startat eget företag.

Mats Lindell är bosatt i Luleå men kommer ursprungligen från Arjeplog. Den 10 september disputerar han med sin avhandling From formulation to realisation: Reform in Swedish continuing vocational training – the case of advanced vocational education.

Upplysningar: Mats Lindell, 0920-49 14 10, mats.lindell@ltu.se eller informatör Sofia Eriksson, tel. 0920-49 16 73, 070-214 71 73 eller sofia.eriksson@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera