Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 januari 2004

Proteinet CD43 kan ge tjocktarmscancer

En avhandling från Sahlgrenska akademin visar att proteinet CD43 förekommer i olika cancerceller och att proteinet kan bidra till utvecklingen av tjocktarmscancer.

CD43 är ett protein som sitter tvärs igenom cellens membran, med ena delen på insidan av cellen och den andra delen utanför cellen. Vanligtvis finns CD43 i vita blodkroppar. Avhandlingen visar att proteinet CD43 även finns i olika typer av cancerceller.

Proteinets roll har främst studerats i tjocktarmscancerceller och resultatet visar att CD43:s egenskaper i cancerceller skiljer sig från de egenskaper CD43 har i de vita blodkropparna. Forskarlaget har funnit att den del av CD43 som sitter på insidan av cellen ibland klipps av och släpps fri inuti cellen. Denna del kan då transporteras vidare in i cellkärnan. I cellkärnan kan CD43 orsaka igångsättning av vissa onkogener, det vill säga gener som i sin tur startar celldelning och blockerar celldöd. Slutsatsen av detta fynd är att CD43 kan bidra till utvecklingen av vissa typer av tjocktarmscancer.

För mer information kontakta:
Fil mag Christian Andersson, telefon: 031-773 38 61, e-post: christian.andersson@medkem.gu.ser

Handledare:
Professor Gunnar C. Hansson, telefon: 031-773 34 84, e-post: gunnar.hansson@medkem.gu.se

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, institutionen för medicinsk och fysiologisk kemi
Avhandlingens titel: Expression and Novel Function of CD43 in Colon Cancer Cells
Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
Ulrika Lundin, informatör/pressansvarig

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

telefon: 031-773 38 69

mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera