Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 oktober 2001

Samtal, deltagande och demokrati i svenska TV-debattprogram

“Livliga debatter, engagerande ämnen, färgstarka gäster, drabbade och makthavare” – så presenterar TV-programmet Svar Direkt tio direktsända program på sin hemsida.Hur bidrar den typen av TV-debatter till det offentliga samtalet? Hur belyser de samhällsproblem? Och vilka är villkoren för de deltagande?

Christian Svensson undersöker i sin avhandling tre debattprogram: Svar Direkt/Debattakuten, Nattöppet och Svart eller vitt. Han analyserar språkliga mönster och strategier, till exempel deltagarnas roller, samtalens faser, hur olika intressen och röster tillåts komma till tals.

Svenssons resultat visar att gästerna har små möjligheter att påverka samtalen. Det är programledarna som till stor del kontrollerar interaktionen. Alla inslag bygger på en viss struktur. Först en introduktion då programledaren sätter rubrik och definierar ämnet som ett problem. Nästa fas är utbyte av åsikter, problemet exemplifieras av någon drabbad, bekräftas av en expert och debatteras. Därefter får ansvariga personer försvara sig mot kritiken innan programledaren avslutar inslaget genom att återintroducera problemet.

Programmen visar sig hårt styrda och gästerna tilldelas mer eller mindre färdiga roller. Programmakarna framställer sig som folkets talesman och försvarare, den vanlige medborgaren framställs som ett passivt offer (blir till exempel aldrig bemött som en expert eller någon med intressanta åsikter) medan makthavare ständigt framställs som de som bör misstänkas.
Resultatet blir en stereotyp bild av samhället, dess problem och aktörer. TV-debatternas demokratiska potential kan därför inte anses som särskilt stor.

Avhandlingen heter Samtal, deltagande och demokrati i svenska TV-debattprogram och är författad av Christian Svensson. Disputationen äger rum i sal Elysion, hus T, universitetsområdet Valla, fredagen den 5 oktober 2001 klockan 13.15. Författaren kan nås på tel 013-28 23 42, e-mail chrsv@tema.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera