Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 mars 2001

Har “lagom tjocka” män ökad risk för prostatacancer?

Det verkar som om män med en viss rondör löper en ökad risk att insjukna i prostatacancer. Måttligt förhöjda halter av leptin fördubblade risken för prostatacancer i en kohortstudie av fler än 30 000 män med material från Medicinska biobanken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Leptinhormonet bildas i fettväv och förmedlar information till hjärnan om storleken av kroppens energidepåer. Halten av leptin i blodet är beror på hur mycket fett som finns i kroppen och överviktiga personer har de högsta halterna.

Koncentrationen av leptin undersöktes i blodprover från 149 män som diagnostiserats med prostatacancer och en matchad kontrollgrupp med 298 män utan cancersjukdom. Män med måttligt förhöjda nivåer av leptin löpte en dubbelt så stor risk att insjukna i prostatacancer som män med lågt leptin, medan risken hos de riktigt överviktiga – med de högsta värdena av leptin – inte heller var förhöjd. Det stämmer med tidigare studier, där kraftig övervikt inte varit kopplad till prostatacancer.

Måttligt förhöjda nivåer av leptin kan tänkas spegla en hormonell miljö som gynnar tillväxt av tumörer i prostata hos män med lätt övervikt. Leptin kan därmed vara ytterligare en länk mellan en västerländsk livsstil med högt intag av en energirik diet och prostatacancer, en sjukdom som är vanlig i väst, framförallt i Skandinavien och USA. Nyligen publicerade samma grupp en studie som visade att höga halter av insulin-like growth factor (IGF-1) också medförde en ökad risk. Undersökningen är den första prospektiva fall-kontroll studien av leptin och cancer och publiceras fredagen den 2 mars i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Ansvarig för studien är biträdande överläkare Pär Stattin, enheten för urologi och andrologi, Umeå universitet. Han finns på tel 073-620 52 91, e-post: par.stattin@urologi.umu.se

I studien medarbetar också Tommy Olsson och Stefan Söderberg, medicin, Anders Bergh, patologi, och Annika Bylund, geriatrik.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera