Uppsala universitet

Ny kunskap om gener bakom våra personlighetsdrag
Cecilia Berggård har under sitt avhandlingsarbete i farmakologi studerat en grupp proteiner, AP-2, som reglerar generna bakom bl a hjärnans...

Framgångsrik odling av gotländsk tryffel
1997 var bourgognetryffeln klassad som utrotningshotad. Christina Wedén, doktorand på Uppsala universitet, misstänkte dock att den var...

Personer som haft polio saknar reserv av nervceller
Personer som tidigare haft polio upplever ofta "åldersbetingad" muskelsvaghet, smärta och trötthet tidigare än andra....

Sex frågor ger snabb prognos för akutpatienters överlevnad
Thomas Olsson, överläkare vid Östersunds sjukhus, har skapat ett enkelt instrument som gör det möjligt att inom 20 minuter...

Varför ser HUND inte ut som en hund?
Skriven text kan få sin innebörd direkt som bilder, eller tillsammans med andra ord i en mening. Dessa olika sätt att förstå...

Skattepolitikens sidoeffekter
Inkomstklyftorna har ökat sägs det. Men nationalekonomen Hanna Armelius visar i sin avhandling att Sverige kanske aldrig var så...

Företag ska inte ensamma driva utvecklingsprojekt i u-länder
U-länder kräver allt oftare av multinationella företag att de även ska bidra till landets landsbygdsutveckling. Men har de den...

Unga forskare diskuterar sin roll i offentligheten
Att forskaren måste kunna kommunicera sin kunskap även utanför expertleden - som en del av högskolans så kallade tredje...

Bra immunförsvar attraherar dubbelbeckasinhonor
På nätterna spelar dubbelbeckasinhanarna för att visa upp sig för honorna. Men vad det är som styr honornas val har hittills...

Svensk-kinesiskt forskarteam uppdagar näsans historia
Våra förfäder fiskarna har en främre och bakre näsborre utan förbindelse med svalget. De kan lukta, men inte andas med...

Öppet hus på Ångströmlaboratoriet
Solgrillade korvar, rymdfysik i köket och shower med flytande kväve. Det är bara några av de nästan 100 programpunkter som...

Flamskyddsmedel skadar hjärnan hos unga möss
Försämrad anpassningsförmåga, hyperaktivitet och störningar i minnes- och inlärningsförmåga. Dessa skador...

Elever med ”problem” – vilka de är varierar med tiden
Svårt att lära eller svårt att samarbeta? Skolbarns "problem" har formulerats olika genom åren, liksom verktygen...

Vilket bröd smakar bäst, för vem och varför?
Vad betyder odlingssätt, malnings- och bakningsteknik för ett bröds smak och för konsumenternas val? Det har Iwona Kihlberg...

Nya metoder för genetiska sjukdomsrisker
Kunskapen om människans arvsmassa kan användas för att identifiera genetiska faktorer bakom våra vanligaste sjukdomar. Men...

Kvalitetsgranskning förändrar ekonomutbildningar
Utvärderingar, standarder och ackreditering har blivit allt vanligare inom europeiska ekonomutbildningar. Den europeiska ackrediteringen är...