Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 november 2004

Framgångsrik odling av gotländsk tryffel

1997 var bourgognetryffeln klassad som utrotningshotad. Christina Wedén, doktorand på Uppsala universitet, misstänkte dock att den var förbisedd. Under ett femårigt forskningsprojekt har hon hittat ett 30-tal nya tryffelställen och etablerat tryffelodlingar på Gotland. Nu är gotländsk tryffel en delikatess som säljs på NK och Hötorgshallen för 8 000 kronor per kilo. På fredag disputerar Christina Wedén på sin avhandling.


Mellan 1978 och 1997 hade bourgognetryffel bara rapporterats tre gånger i Sverige. Alla fynden hade gjorts på Gotland. Christina Wedén misstänkte att arten kunde vara förbisedd i Sverige eftersom den växer under jorden och Sverige inte har någon tradition av att leta eller äta tryffel.

Hennes hypotes stärktes under examensarbetet 1997, då hon hittade ytterligare ett tryffelställe på Gotland. Hon hittade mogna tryfflar, och tyckte att svampen verkade väl anpassad till Gotlands klimat och jordmån. Resultatet gjorde det möjligt att starta ett femårigt forskningsprojekt, finansierat av Gotlands kommun, Länsstyrelsen i Gotlands län och EG:s strukturfonder Mål 2-Öarna och Mål 5B. Målsättningen med projektet var att tryffelodling skulle etableras som en ny näring på Gotland.

Under projektet har Christina Wedén använt sig av en metod som tidigare inte har prövats i Sverige; att leta tryffel med hjälp av franska tryffelhundar och dess förare. Därigenom kunde hon hitta ytterligare 28 tryffelställen på Gotland. Hon har också hittat ytterligare en art som är ny för Sverige; den svarta, ätliga bagnolitryffeln.

Forskningsprojektet har hittills lett till att 25 tryffelodlingar har anlagts, en odlarförening har bildats och ett tryffelföretag har startats på Gotland. I ett blindtest har en fransk tryffelexpert jämfört bourgognetryffel från Gotland och Bourgogne. Resultatet visade att den gotländska tryffeln håller högsta kvalitet och är omöjlig att skilja från den franska.

År 2003 var tryffeln fortfarande svårsåld, men under 2004 har efterfrågan varit hög och vildväxande gotländsk tryffel har sålts på NK och Hötorgshallen i Stockholm för upp till 8 400 kronor per kilo.

– Jag hoppas att tryffelodlingar ska kunna bidra till att markägare kan bo kvar, och på så sätt bidra till att kulturlandskapets rika biodiversitet bevaras, säger Christina Wedén.

Hon tror att tryffelforskningsprojektets framgång kan leda till mer forskning på ätliga och medicinskt viktiga storsvampar. Denna forskning är idag marginaliserad i Sverige, trots en världsmarknad på fem miljoner ton.

Kontaktinformation
Kontaktpersoner:
Christina Wedén, tel: 018-471 64 54, 0708-85 58 72, e-post: christina.weden@ebc.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera