Forskare har lyckats mota en rad influensavirus i en studie på möss. Upptäckten av en liten skyddande molekyl kan vara ett steg mot bättre behandling och bredare vaccin även för människor.
Influensavirus orsakar säsongsbundna epidemier som årligen leder till hundratusentals dödsfall världen över.
Nu har forskare Göteborgs universitet och kinesiska kollegor hittat en antikroppsliknande molekyl som kan ge skydd mot flera olika influensavirus, åtminstone hos möss.
– Vi har identifierat en liten molekyl som binder till virusets ytprotein och förhindrar infektion. Det rör sig om en så kallad nanokropp som vi kallade E10. Den skyddar möss från flera olika influensastammar inklusive de som orsakar årliga epidemier, säger Davide Angeletti, universitetslektor i immunologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Effekt mot flera influensatyper
Molekylen binder till en del av virusets ytprotein som är gemensam för flera influensatyper, däribland fågelinfluensa och vanliga virus som drabbar människor, till exempel H1N1 och H3N2.
När möss behandlades med molekylen kunde de stå emot infektion.
– Det är ovanligt att hitta en molekyl som kan skydda mot så många olika influensavirus. Vi har dessutom sett att virus som försöker mutera för att undvika molekylen förlorar sin förmåga att växa effektivt vilket är en stor fördel, säger Davide Angeletti.
Upptäckten kan framöver bidra till ett skydd under aktiva infektioner och bana väg för vacciner som omfattar flera varianter av influensa. Men innan nya behandlingar kan bli aktuella för människor återstår många tester.
Vetenskaplig studie:
Influenza A Virus H7 nanobody recognizes a conserved immunodominant epitope on hemagglutinin head and confers heterosubtypic protection, Nature Communications.