1. 7 oktober 2022

    Hepatit- och influensavirus kan spåras i avloppsvattnet

    Under covid19-pandemin utvecklades en metod för att upptäcka förekomsten av coronavirus i avloppsvatten. Nu har forskarna utvidgad virusjakten och kan nu även spåra hepatit, säsongsinfluensa och mpox.

  2. 27 oktober 2021

    Ökad risk att dö i infektion vid psykisk sjukdom

    Personer med psykos eller bipolär sjukdom löper markant ökad risk att bli inlagda på sjukhus och avlida i influensa, lunginflammation eller blodförgiftning. Det visar forskning från Umeå universitet.

  3. 25 november 2020

    Näringsläckage i lungorna orsak bakom dödlig influensa

    Det har länge varit oklart varför influensainfektioner leder till ökad risk för lunginflammation orsakad av bakterier. Nu kan forskare vid Karolinska Institutet ha förklarat ett viktigt samband bakom så kallade superinfektioner som årligen skördar många liv runt om i världen. Något som...

  4. 15 oktober 2020

    Samtal till 1177 kan förutspå influensaepidemi

    Kombinationer av data från vårdtillfällen och samtal till sjukvårdsrådgivningen 1177 om influensasymptom, kan förutsäga influensaepidemier. Prognoserna som är användbara bland annat vid vid vårdplanering - så att en omfördelning av vårdresurser under epidemier kan ske på bästa...

  5. 1 september 2020

    Svininfluensavaccin till gravida ökade inte risken för autism hos barnen

    Två färska studier har inte kunnat utesluta risken för autism hos barn vars mamma vaccinerats mot svin- respektive säsongsinfluensa under graviditeten. Nu visar forskare vid Karolinska Institutet att det inte finns något sådant samband.

  6. 22 juli 2020

    Spridning av influensavirus vanligt i sjukhusmiljö

    Var fjärde inneliggande patient med influensa under en given säsong visade tecken på att ha smittats i vården. Det framgår i en avhandling från Göteborgs universitet om influensaspridning på sjukhus och hur problemen kan åtgärdas.

  7. 16 december 2019

    Influensamedicin gör störst nytta hos svårt sjuka och äldre

    Äldre och allvarligt sjuka influensapatienter blir friska i genomsnitt två-tre dagar tidigare om de får antiviralt influensaläkemedel. Övriga tillfrisknar i snitt en dag tidigare vid samma behandling. Det framgår av en europeisk studie som gjorts under tre influensasäsonger.

  8. 28 januari 2019

    Änder som sänder – flyttfåglars roll i smittspridning av fågelinfluensa

    Vilken roll spelade vilda fåglar när mycket smittsam fågelinfluensa i Asien spred sig till andra delar av världen? Med hjälp av gps-mottagare på änder i Bangladesh ska forskare vid Linnéuniversitet undersöka hur flyttfåglars rörelser och virusspridning hänger samman.

  9. 3 juli 2017

    Fåglar naturligt vaccinerade mot influensa

    Sjöfåglar, särskilt gräsänder bär ofta på lågpatogent influensa A-virus. En studie på gräsänder visar att om de smittas av influensa fungerar det som ett relativt bra skydd mot andra varianter av influensavirus. Ett slags naturlig vaccination.

  10. 14 oktober 2016

    Flyttfåglar kan sprida fågelinfluensa

    Långdistansflygande flyttfåglar kan bidra till spridning av fågelinfluensavirus. Det visar forskning på H5N8, ett dödligt virus för fåglar och därmed också ett stort hot mot fjäderfänäringen globalt.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera