Krabba på grunt vatten, sandstrand i sol.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Strandkrabbor skickar smärtsignaler till hjärnan när de utsätts för en retning, enligt forskning vid Göteborgs universitet. EEG-liknande mätningar visar tydliga nervreaktioner i skaldjurens hjärnor vid mekanisk eller kemisk stimulans.

I sökandet efter en bättre hantering av djur som människor dödar i jakten på mat har forskare vid Göteborgs universitet valt att fokusera på tiofotade kräftdjur, decapoder. Däri ingår skaldjursdelikatesser som räkor, hummer, krabbor och kräftor, både vildfångade och odlade.

Det finns tidigare observationsstudier på kräftdjur som utsätts för mekanisk påverkan, elstötar eller syror mot mjukdelar, som antennerna. Kräftdjuren har reagerat genom att ta på det utsatta området eller försökt undvika faran vid upprepade experiment. Det har fått forskarna att anta att djuren känner smärta.

Krabbans hjärna reagerar

Forskarna vid Göteborgs universitet är de första som har utfört neurobiologiska studier genom att mäta aktiviteten i hjärnan på en strandkrabba genom ett så kallat EEG.

– Vi kunde se att krabban har någon form av smärtreceptorer i sina mjukdelar, eftersom vi registrerade en ökad aktivitet i hjärnan när vi applicerade en potentiellt smärtsam kemikalie, en form av ättika, på krabbans mjukdelar. Samma sak hände när vi utsatte flera av krabbans kroppsdelar för ett yttre tryck, säger Eleftherios Kasiouras, doktorand vid Göteborgs universitet.

Hjärnaktiviteten mäts på en strandkrabba som utsätts för retning. Bild: Eleftherios Kaiouras, Göteborgs universitet.

Aktiviteten i det centrala nervsystemet i hjärnan mättes på krabban när mjukdelarna av klor, antenner och ben utsattes för någon form av stress. Reaktionerna visar att strandkrabbor måste ha någon form av smärtsignalering till hjärnan från dessa kroppsdelar. Smärtreaktionen var kortare och mer kraftfull vid fysisk påverkan än vid den kemiska, som däremot varade längre.

– Det är givet att alla djur behöver någon form av smärtsystem för att klara sig genom att undvika faror. Jag tror inte vi behöver testa alla arter av tiofotade kräftdjur, eftersom de har en liknande uppbyggnad och därför liknande nervsystem. Vi kan anta att även räkor, kräftor och humrar kan sända nervimpulser till hjärnan när de utsätts för stimulans, säger Eleftherios Kasiouras.

Bättre djurhantering behövs

Skaldjur ingår inte i djurskyddslagstiftningen, men en förändring är på väg. På goda grunder, enligt forskarna. Till exempel är det fortfarande tillåtet att stycka skaldjur levande, vilket inte är tillåtet för de däggdjur som människor äter.

– Vi behöver hitta mindre plågsamma sätt att döda skaldjuren på om vi ska fortsätta att äta dem. Nu har vi vetenskapliga bevis på att de både upplever och reagerar på smärta, säger Lynne Sneddon, zoofysiolog vid Göteborgs universitet.

Vetenskaplig artikel:

Putative Nociceptive Responses in a Decapod Crustacean: The Shore Crab (Carcinus maenas), Biology.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera